bachelor internationale ontwikkelingsstudies wageningen university

Verbeter de leesbaarheid door kleuren donkerder te maken en transparantie te verminderen.

Terug
bachelor internationale ontwikkelingsstudies wageningen university

Internationale Ontwikkelings­studies

Bachelor 3 jaar Nederlands
 • Communicatie
 • Economie
 • Maatschappij

Ben jij nieuwsgierig naar wat er in de wereld gebeurt? Waarom welvaart oneerlijk is verdeeld of hoe het kan dat er honger bestaat terwijl er voldoende voedsel is? Prikkelen nieuwsberichten over migratie, armoede of klimaatverandering jou? Kies dan voor de bacheloropleiding Internationale Ontwikkelingsstudies en verdiep je in strategieën voor een rechtvaardigere wereld.

Wat studeer je bij Internationale Ontwikkelingsstudies?

Met deze opleiding ga je actuele, wereldwijde uitdagingen aan. Je kijkt over landsgrenzen heen, letterlijk en figuurlijk. Je leert ontwikkelingen begrijpen vanuit diverse perspectieven en onderzoekt hoe verschillende sociale en culturele achtergronden hier invloed op hebben.

Welk effect heeft jouw koopgedrag bijvoorbeeld op de levensomstandigheden van mensen ver weg? Met welke hardnekkige structuren en vooroordelen krijgen mensen te maken wanneer ze hun situatie willen verbeteren? Student Berber vertelt over wat je zoal bij deze studie leert.

Dus verleg je grens, ontwikkel jezelf en draag bij aan de toekomst met alle uitdagingen op het wereldtoneel!

Waarom deze studie?

 • Je legt een brede basis met verschillende disciplines, zoals sociologie, antropologie, economie, communicatie en recht & bestuur. Alles in één opleiding.
      
 • Je verdiept je in duurzame oplossingen voor actuele vraagstukken, zoals voedselzekerheid, ongelijkheid en eerlijke handel.
 • Je studeert in een internationale omgeving; vanaf het derde jaar werk je samen met buitenlandse studenten.

Meer informatie over Internationale Ontwikkelingsstudies

Meer weten? Ga dan de diepte in op de WUR website. Lees meer over het studieprogramma, wat je na je studie kunt gaan doen en hoe het zit met toelating en inschrijving.

Brochure

Vraag gratis de digitale brochure aan.

Is de bacheloropleiding Internationale Ontwikkelingsstudies iets voor jou? Hieronder vind je een overzicht van de vakken die je tijdens deze opleiding volgt. De opleiding is voltijd en duurt 3 jaar. De voertaal in het eerste collegejaar is Nederlands, daarna krijg je steeds meer colleges in het Engels.

Jaar 1

In het eerste studiejaar leg je een brede basis. Je krijgt een mix van vakken als inleiding ontwikkelingsstudies, sociologie, economie, recht, politiek en bestuur en onderzoeksmethodes. Je past deze kennis later in het jaar toe op concrete vraagstukken en onderzoeksonderwerpen.

Jaar 2

In je tweede studiejaar ga je meer de diepte in. Je krijgt les in vakken als globalisering in historisch perspectief, ontwikkelingseconomie, strategische communicatie en milieubeleid. Op het eind van jaar twee ga je je eigen veldonderzoek doen in Engeland, Ierland of Nederland. Voor veel studenten een hoogtepunt van de studie! Ook kies je je specialisatie: Sociology of Development, Economics of Development óf Politics and Communication in Development.

Jaar 3

Je start je derde jaar met een half jaar aan vrije keuzeruimte. Kies je voor vakken aan WUR, een andere universiteit in Nederland of ga je net als veel van je studiegenoten op uitwisseling naar het buitenland? De tweede helft van het jaar volg je je laatste specialisatievakken. Tot slot rond je je studie af met een kleine thesis, waarin je je eigen onderzoek doet in een onderwerp van jouw interesse.  

Onderwijsvormen

De studie bestaat uit:
– Hoorcolleges: een docent vertelt klassikaal de lesstof;
– Werkcolleges: je voert een opdracht uit met een projectgroepje;
– Excursies: je ziet de theorie in de praktijk, en gaat er daarna zelf mee aan de slag. Je doet veldonderzoek of je gaat op een excursie.
– Zelfstudie: zelfstudie zit in je rooster, maar kun je ook zelf inplannen buiten je rooster.

Studiebegeleiding

Bij WUR vinden we persoonlijke begeleiding en contact heel belangrijk. Daarom is het aantal begeleiders (docenten, studieadviseurs en -begeleiders) dat jou helpt bij het doorlopen van je studie een stuk groter dan bij andere universiteiten in Nederland. Daarmee maken we de kans dat je uitvalt tijdens je studie kleiner. Ook geeft die persoonlijke benadering meer studieplezier. We zijn echt betrokken bij je.

Vergelijk de opleiding

Nieuwsgierig naar hoe deze studie het doet vergeleken met vergelijkbare studies op andere universiteiten? Check de cijfers hier.

Meer weten?

Ga de diepte in op de WUR website en lees meer over het studieprogramma.

Na het afronden van de bacheloropleiding Internationale Ontwikkelingsstudies gaan de meeste studenten verder met een master.

Wat kun je worden met Internationale Ontwikkelingsstudies?

Je kunt veel verschillende kanten op, afhankelijk van je specialisatie en masterkeuze. Veel van onze afgestudeerden komen terecht in functies als:

 • Medewerker bij een NGO (bijvoorbeeld Unicef, Oxfam Novib of World Vision) op het gebied van land- of themaprojecten, advies, communicatie, fondsenwerving, noodhulp, duurzaamheid, etc.;
 • Medewerker bij de overheid, bijvoorbeeld bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken, ambassade, Europese Unie, WTO of FAO;
 • Onderzoeker of docent bij een universiteit, NGO of hogeschool;
 • Consultant of zelfstandig ondernemer op gebied van (inter)nationale ontwikkeling.
“Iedere dag motiveert het me te zien hoe mijn werk levens verbetert – of het nu een persoon, een dorp, een provincie of een land betreft – en onze wereld maakt tot de mooiere plek die iedereen verdient.”-  Alumna Marije – WASH specialist UNICEF

Aansluitende masters Internationale Ontwikkelingsstudies

Veel studenten doen een master na hun bacheloropleiding. Daarmee doe je nog meer kennis en professionele vaardigheden op en bereid je je voor op de beroepspraktijk. Deze masters sluiten mooi aan:

Een andere Wageningse masteropleiding kan ook. Je kiest dan in het derde jaar van je bachelor vrije keuzevakken die je voorbereiden op het masterprogramma van je voorkeur. Je studieadviseur helpt je bij het bepalen van deze route, zodat je weet wat de mogelijkheden zijn. Daarnaast kun je met deze bachelor, al dan niet met premaster, ook bij veel andere masters in binnen- en buitenland terecht.

Meer weten?

Ga dan de diepte in op de WUR website en lees meer over Na je studie.

Enthousiast over deze studie? Het aantal plaatsen is onbeperkt, er is dus geen numerus fixus. Check aan de hand van onderstaande toelatingsinfo voor de BSc Internationale Ontwikkelingsstudies of je je meteen kunt inschrijven of eerst nog wat extra voorkennis moet opdoen.

Inschrijven Bachelor Internationale Ontwikkelingsstudies

Je kunt je meteen inschrijven voor deze studie als je een VWO-diploma met een van de volgende profielen bezit:

 • Natuur en Techniek
 • Natuur en Gezondheid
 • Economie en Maatschappij
 • Cultuur en Maatschappij met Wiskunde A of B

Een ander diploma?

Voldoe je niet aan bovenstaande toelatingseisen? Er zijn andere wegen om alsnog toegelaten te worden. Wanneer je geen Wiskunde A of B in je pakket hebt, kun je alsnog aan deze eis voldoen door het behalen van een VWO deelcertificaat. Wanneer je geen VWO-diploma hebt, ben je ook toelaatbaar met een HBO-propedeuse en een aanvullend VWO deelcertificaat in wiskunde A of B.

Meer weten?

Alle diepgaande info over deze toelatingseisen, vwo-deelcertificaten en routes lees je verder bij toelating en inschrijving.

Inschrijven

Ben jij zeker van deze studie? Inschrijven doe je in een paar stappen, bekijk ze hier!