bachelor international land and water management wageningen university

Verbeter de leesbaarheid door kleuren donkerder te maken en transparantie te verminderen.

Terug
bachelor international land and water management wageningen university

International Land and Water Management

Bachelor 3 jaar Engels
 • Klimaat
 • Maatschappij
 • Voedsel

Kunnen boeren in een kurkdroge zomer wel of niet water uit de sloot gebruiken om te sproeien? Wat is het effect van een stuwdam in een rivier op omwonenden? Hoe kunnen we voedselproductie beter bestand maken tegen droogte, erosie of overstromingen? 

Wat studeer je bij International Land and Water Management?

Met de Engelstalige bacheloropleiding International Land and Water Management leer je alles over land- en watergebruik en het beheer daarvan. En het gaat verder. Welk effect heeft klimaatverandering eigenlijk op een lokale maatschappij? Hoe werk je samen met de plaatselijke bevolking aan plannen voor verbetering? Je werkt met een combinatie van sociale en natuurwetenschappelijke kennis aan duurzaamheid en rechtvaardigheid. In deze opleiding krijg je een interessante mix van technische vakken (agronomie, bodem en water) en sociale vakken (sociologie, economie en omgevingswetenschappen). Student Mathijs vertelt alles over zijn ervaring met deze opleiding.

Duurzaam en sociaal grenzen verleggen, dat is het idee. In Nederland en ver daarbuiten draag jij je steentje bij. Go for it!

Waarom deze studie?

 • Van de Veluwe tot de Himalaya, van de Amazone tot de Sahara. Wat dacht je van een stage of werkplek in Bolivia, India, Australië of Malawi?
 • Je leert vanuit alle kanten kijken: technisch en sociaal maar ook vanuit land- en waterrechten, economie en politiek… een mix waar werkgevers nu al op zitten te wachten. 
 • Je werkt veel samen met studenten en met professionals uit het werkveld. Je leert daarmee over verschillende expertises, culturen en belangen.  

Brochure

Vraag gratis de digitale brochure aan.

Is de Bacheloropleiding International Land and Water Management jouw ding? Ontdek dan hier welke vakken je kunt verwachten.
Wanneer je de bachelor International Land and Water Management studeert, studeer je 3 jaar op fulltime basis. Alle vakken en boeken zijn in het Engels.

Jaar 1

Het eerste jaar is oriënterend, met afwisselende vakken zoals agronomie, bodem en water, hydraulica, sociologie, economie en omgevingswetenschappen. Het jaar wordt afgesloten met een casestudy en een veldpracticum in Limburg.

Jaar 2

Het jaar begint met een excursie naar Zuid-Europa om te zien hoe land- en waterbeheer in dit Mediterrane gebied werkt. Tijdens dit jaar leer je over de (ontwerp)technische, sociaaleconomische en bestuurlijke aspecten van het beheer van land en water.

Jaar 3

In het derde jaar ga je op stage. Daarnaast volg je een minor of losse vakken om je te specialiseren in een bepaalde richting. Bijvoorbeeld Klimaatverandering, Geo Information Sciences (GIS), Rampen en wederopbouw, Educatie​. Je sluit af met een afstudeeronderzoek met scriptie.

Onderwijsvormen

De studie bestaat uit:
– Hoorcolleges: een docent vertelt klassikaal de lesstof;
– Werkcolleges: dan doe je een opdracht, onderzoek of project alleen of met een projectgroepje. Je leert dan ook gelijk vergaderen, discussiëren en verslagleggen;
– Practica: dan ga je het veld in met een excursie, een week veldwerk in Nederland en een excursie naar Kreta of Spanje;
– Zelfstudie: zelfstudie zit in je rooster, maar kun je ook zelf inplannen buiten je rooster.

Studiebegeleiding

Bij WUR vinden we persoonlijke begeleiding en contact heel belangrijk. Daarom is het aantal begeleiders (docenten, studieadviseurs en – begeleiders) die jou helptent bij doorlopen van je studie een stuk groter dan bij andere universiteiten in Nederland. Daarmee maken we de kans dat je uitvalt tijdens je studie kleiner. Ook geeft die persoonlijke touch meer studieplezier. Dit bewijst dat we écht betrokken zijn bij je.

Meer weten?

Ga de diepte in op de WUR website en lees meer over het Studieprogramma.

Na het afronden van de bacheloropleiding International Land and Water Management doen veel studenten een master voor ze gaan werken

Wat kun je worden met International Land and Water management?

Je kunt in de hele wereld een baan nemen. Werk bijvoorbeeld voor een ontwikkelingsproject in Afrika, Zuid-Amerika of Azië. Of ga aan de slag met land- en waterproblematiek in Nederland of Europa. Welke rol je dan precies hebt? 

 • Consultant of projectmanager bij consultancybureaus, bij NGO’s (non-gouvernementele organisaties) in Nederland, Europa of daarbuiten;
 • Beleidsmedewerker bij het ministerie, de provincie of het waterschap;
 • Onderzoeker of promovendus bij een universiteit of onderzoeksinstelling. Je voert dan onderzoeksprojecten uit en kunt zo promoveren;
 • Voorlichter, adviseur voor en bij stichtingen, ontwikkelingsorganisaties of boerenorganisaties;
 • Docent op een universiteit, hogeschool of als docent aardrijkskunde op een middelbare school.
“Ik werk bij het waterschap aan een dijkversterkingsproject om Texel te beschermen tegen hoog water. Hierin zorg ik dat alles op een goede manier bij elkaar komt: ontwerp, techniek, milieu, en wensen van stakeholders en bewoners.” – Alumnus Joël

Aansluitende masters International Land and Water Management

Veel studenten doen een master na hun bacheloropleiding. Hiermee krijg je nog meer kennis en vaardigheden mee. Bijvoorbeeld deze masters:

Een andere Wageningse masteropleiding kan ook. Je kiest dan in het derde jaar van je Bachelor vrije keuzevakken die maken dat je makkelijk instroomt bij het masterprogramma van je voorkeur. Je studieadviseur helpt je bij het bepalen van deze route, zodat je zonder vertraging instroomt. Bij een andere universiteit of in het buitenland een master volgen, is vaak ook mogelijk want je WUR Bachelordiploma wordt overal ter wereld erkend.

Meer weten?

Ga dan de diepte in op de WUR website en lees meer over Na je studie.

Enthousiast over deze studie? Kom dan bij WUR studeren. Het aantal plaatsen is onbeperkt. Bekijk aan de hand van deze toelatingsinfo voor de Bachelor Land and Water Management of je je zo kunt inschrijven of dat er nog werk aan de winkel is.  

Toelating Bachelor International Land and Water Management

Je kunt je vandaag al inschrijven voor deze studie als je een van de onderstaande diploma’s (met profielen) bezit.

 • Vwo-diploma Natuur en Techniek
 • Vwo-diploma Natuur en Geluid
 • Vwo-diploma Economie en Maatschappij met een deelcertificaat Natuurkunde
 • Vwo-diploma Cultuur en Maatschappij met een deelcertificaat Wiskunde A of B en Natuurkunde

Een ander diploma?

Heb je niet de bovenstaande diploma’s? Niet getreurd. Wat je achtergrond ook is, het is belangrijk dat je kunt aantonen dat je op vwo-niveau kennis hebt van de vakken Engels, Nederlands, Wiskunde A of B en Natuurkunde. En anders moet je dat kunnen aantonen met een vwo-deelcertificaat. Op basis van je hbo-propedeuse of bachelor of een buitenlands diploma wordt nog wel eens een uitzondering gemaakt. 

Meer weten?

Alle diepgaande info over deze toelatingseisen, vwo-deelcertificaten en routes lees je verder bij toelating en inschrijving.

Inschrijven

Ben jij zeker van deze studie? Inschrijven doe je in een paar stappen, bekijk ze hier!