bachelor economie en beleid wageningen university

Verbeter de leesbaarheid door kleuren donkerder te maken en transparantie te verminderen.

Terug
bachelor economie en beleid wageningen university

Economie en Beleid

Bachelor 3 jaar Nederlands
  • Economie
  • Klimaat
  • Maatschappij

Denk jij ook dat duurzaamheid, milieu en economie hand in hand zouden moeten gaan? Zie je ook een switch voor je waarin klimaat, duurzaamheid, winst en beleid veel beter op elkaar zijn afgestemd? Dan ben jij een aanwinst voor de bacheloropleiding Economie en Beleid.

Wat studeer je bij Economie en Beleid?

Een duurzame ontwikkeling voor de huidige maatschappij zonder de generaties na ons in gevaar te brengen, is de toekomst. Met de studie Economie en Beleid bij WUR ben je vooral bezig met ontwikkelingen die ecologisch en economisch duurzaam zijn. Tijdens je studie werk je aan uitdagende thema’s als klimaatverandering, energietransitie en internationale handel. Maar houd je je ook bezig met duurzame stad- en landinteracties en met het verder helpen van voedselproductie van lokaal economisch niveau tot wereldniveau.

Na je studie zet je jouw wetenschappelijke kennis om naar duurzame, economische oplossingen en adviezen. Het leuke is dat deze unieke combinatie van economie en duurzaamheid nu en later veel gevraagd wordt door werkgevers, dus garantie op een leuke baan! Student Jantien vertelt alles over haar ervaring met deze opleiding.

Als duurzame bruggenbouwer leer je hoe je met economie en beleid de wereld kunt veranderen voor een betere toekomst.

Waarom deze studie?

  • De enige economie opleiding die de focus heeft op thema’s als klimaatverandering, energietransitie en voedselproductie. Economie die sociaal en duurzaam is! 
  • Een mooie combinatie van economie en bestuurskunde en natuur- en klimaatvakken zodat je de verschillende invalshoeken kent en ook die verschillende ’talen’ spreekt.  
  • De overheid verplicht organisaties steeds meer om duurzaam te handelen. De banen voor mensen met deze kennis liggen voor het oprapen.

Meer informatie over Economie en Beleid

Meer weten? Ga dan de diepte in op de WUR website. Lees meer over het studieprogramma, wat je na je studie kunt gaan doen en hoe het zit met toelating en inschrijving.

Brochure

Vraag gratis de digitale brochure aan.

Je wordt opgeleid tot toegepast economisch expert. Door het brede karakter van deze opleiding kun je communiceren met wetenschappers en beleidsmakers uit zeer verschillende disciplines. Hierdoor zijn Wageningse economen vaak bruggenbouwers die partijen bij elkaar brengen om samen oplossingen te zoeken. Wanneer je Economie en Beleid studeert, studeer je 3 jaar fulltime. 

Jaar 1

In je eerste studiejaar leer je alles over de economie en ontdek je meteen allerlei links met natuur en milieu. Je maakt ook kennis met het vakgebied bestuurskunde en je leert onderzoek doen. Dat pas je meteen toe bij het vak Analyse van een probleemveld.

Jaar 2

Na het eerste jaar is het tijd voor verdere verdieping op het vlak van Econometrie, Micro-economie en EU-beleid. Je gaat ook specialiseren door vakken te kiezen. Zo leg je de focus op een van de vier aandachtvelden. 

Jaar 3

Je hebt veel keuze in het derde jaar. Zo kies je vakken uit je gekozen aandachtsveld en schrijf je je thesis. Verplichte vakken zijn er ook, waarmee je een goede basis legt om onderzoek te doen en theorieën toe te passen. Tenslotte is er een flink deel vrije-keuze ruimte die je helemaal zelf mag invullen. Dat kan bijvoorbeeld door een minor te doen bij een andere Nederlandse of buitenlandse universiteit.

Onderwijsvormen

De studie bestaat uit:
– Hoorcolleges: een docent behandelt klassikaal de lesstof;
– Werkcolleges: je doet een individuele opdracht of een opdracht met een groepje; 
– Practica: dit zijn vooral computerpractica waarin je werkt met economische en statistische modellen;
– Probleemgestuurd Onderwijs (PGO): je werkt met een groep en een begeleider aan een casus die je moet oplossen;
– Zelfstudie: zelfstudie zit in je rooster, maar kun je ook zelf inplannen buiten je rooster. 

Studiebegeleiding

Bij WUR vinden we persoonlijke begeleiding en contact heel belangrijk. Daarom is het aantal begeleiders (docenten, studieadviseurs en – begeleiders) die jou helpt bij doorlopen van je studie een stuk groter dan bij andere universiteiten in Nederland. Daarmee maken we de kans dat je uitvalt tijdens je studie kleiner. Ook geeft die persoonlijke touch meer studieplezier. Dit bewijst dat we écht betrokken zijn bij je.

Vergelijk de opleiding

Nieuwsgierig naar hoe deze studie het doet vergeleken met vergelijkbare studies op andere universiteiten? Check de cijfers hier.

Meer weten?

Ga de diepte in op de WUR website en lees meer over het studieprogramma.

Na het afronden van de bacheloropleiding Economie en Beleid doen veel studenten een master of ze gaan aan het werk.

Wat kun je worden met de bacheloropleiding Economie en Beleid?

Jij weet alles over economie en beleid, maar ook over de combinatie met bijvoorbeeld energie of voedsel. Daarom heb je veel keuze na je studie. Als consultant bij een adviesbureau leg jij de overheid uit hoe het zit. Of je maakt het bedrijf waar je werkt duurzamer, doet wetenschappelijk onderzoek aan een universiteit of bent wetenschappelijk medewerker bij een internationale organisatie.

“Ik wilde na mijn studie een baan waar ik inhoudelijk uitgedaagd zou worden en waar een maatschappelijk doel wordt nagestreefd. In Wageningen leg je een mooie basis om interdisciplinair te kunnen werken en uitdagingen vanuit meerdere perspectieven te bekijken.” – Alumnus Jorieke Vaanhold

Aansluitende masters Economie en Beleid

Veel studenten doen een master na hun bacheloropleiding. Hiermee krijg je nog meer kennis en vaardigheden mee. Deze masters sluiten mooi aan:

Een andere Wageningse masteropleiding kan ook. Je kiest dan in het derde jaar van je Bachelor vrije keuzevakken die maken dat je makkelijk instroomt bij het masterprogramma van je voorkeur. Je studieadviseur helpt je bij het bepalen van deze route, zodat je zonder vertraging instroomt.

Enthousiast over deze studie? Kom dan bij WUR studeren. Check aan de hand van deze toelatingsinfo voor de Bachelor Economie en Beleid of je je zo kunt inschrijven of dat je nog even aan de bak moet.

Inschrijven Bachelor Economie en Beleid

Je kunt je vandaag al inschrijven voor deze studie als je een van de onderstaande diploma’s (met profielen) bezit:

  • Vwo-diploma Natuur en Techniek
  • Vwo-diploma Natuur en Gezondheid
  • Vwo-diploma Economie en Maatschappij
  • Vwo-diploma Cultuur en Maatschappij (met wiskunde A of wiskunde B)

Een ander diploma?

Heb je de bovenstaande diploma’s niet? Geen zorgen, er zijn meerdere wegen naar Rome. Wat je achtergrond ook is, het is belangrijk dat je kunt aantonen dat je op vwo-niveau kennis hebt van de vereiste vakken. Dit toon je aan met je vwo-diploma of -deelcertificaat. Op basis van je hbo-propedeuse of bachelor of een buitenlands diploma maken we nog wel eens een uitzondering.

Meer weten?

Alle diepgaande info over deze toelatingseisen, vwo-deelcertificaten en routes lees je hier.

Inschrijven

Ben jij zeker van deze studie? Inschrijven doe je in een paar stappen, bekijk ze hier!