bachelor soil, water, atmosphere, wageningen university

Verbeter de leesbaarheid door kleuren donkerder te maken en transparantie te verminderen.

Terug
bachelor soil, water, atmosphere, wageningen university

Soil, Water, Atmosphere

Bachelor 3 jaar Engels
  • Klimaat
  • Natuur

De zoveelste modderstroom in Bangladesh, slechte luchtkwaliteit door te veel fijnstof of wat dacht je van te natte polders of juist te droge dijken in Nederland? De bacheloropleiding Soil, Water, Atmosphere is meer dan ooit actueel. 

Wat studeer je bij Soil, Water, Atmosphere?

Welk effect heeft klimaatverandering op bodem, water en lucht? En hoe kunnen we onze omgeving op een duurzamere manier beheren en gebruiken? Als jij gefascineerd bent door de wereld om je heen en je interesse hebt in natuurkunde, wiskunde, scheikunde en aardrijkskunde, dan zit je hier helemaal op je plek.

Je leert om met een natuurwetenschappelijke bril naar alle processen op aarde te kijken, van de bodem onder je voeten tot de atmosfeer boven je hoofd. Zo kun je straks verschillende bodems herkennen en leer je hoe we bodems op een goede duurzame manier kunnen gebruiken (bodemkunde). Of kun je uitrekenen hoe regen en drinkwaterwinning de grondwaterstand beïnvloeden (hydrologie). En begrijp je de relatie tussen soorten wolken en de bijbehorende weerpatronen (meteorologie). Je staat met deze Engelstalige studie letterlijk met je voeten in de klei.

Met jouw kennis van de samenhang tussen Bodem, Water en Atmosfeer draag jij bij aan een duurzame en leefbare wereld!

Waarom deze studie?

  • Enorm actueel. De studie focust zich op klimaatverandering, wateroverlast, verdroging en erosie vanuit een natuurwetenschappelijk perspectief. 
  • Van meerdere kanten bekeken. De studie is uniek doordat het hydrologie, meteorologie en bodemkunde in één natuurwetenschappelijke opleiding combineert.  
  • Door middel van veldwerk, practica en excursies leer je de theorie gelijk te combineren met de praktijk. Wist je bijvoorbeeld dat het World Soil Museum op onze campus zit?

Brochure

Vraag gratis de digitale brochure aan.

Klinkt de Bacheloropleiding  Soil, Water, Atmosphere jou als muziek in de oren? Check hieronder de vakken die je gaat volgen, dan weet je waar je aan toe bent. Ga ook nog eens goed na of je hier ook warm voor loopt. Klinkt dit als jouw toekomst?

Wanneer je Soil, Water, Atmosphere studeert, studeer je dit drie jaar, fulltime.

Jaar 1

In het eerste jaar ga je aan de slag met de eerste theorie uit het vakgebied, leer je over een breed scala processen onder, in en ver boven het aardoppervlak en steek je de handjes uit de mouwen tijdens veldwerk en laboratoriumpractica.

Jaar 2

Het tweede jaar draait om het verdiepen van je kennis. Zo ga je aan de slag met onderwerpen als landschapsmorfologie en waterkwaliteit, de dynamiek van weer, klimaat en het aardsysteem en het gebruik van simulatiemodellen. Aan het eind van dit jaar pas je deze kennis toe tijdens veldwerkexcursies.

Jaar 3

In het derde jaar is de keuze aan jou: ga je je kennis verbreden of verdiepen? Je kunt jezelf toespitsen op een van de drie domeinen (bodem, water, of atmosfeer), of ze allemaal aanpakken. Keuzevakken uit een ander vakgebied volgen via een minor of studeren in het buitenland? Het kan allemaal. Je sluit het derde jaar af met een individueel onderzoeksproject in één van de drie hoofddomeinen. Kies een afstudeeropdracht die bij jou en de opleiding past!

Onderwijsvormen

De studie bestaat uit:
– Hoorcolleges: een docent vertelt klassikaal de lesstof;
– Werkcolleges: dan doe je een opdracht met een projectgroepje;
– Practica: dan doe je experimenten in een laboratorium of practicumzaal. Met computerpractica doe je proeven in een virtuele omgeving;
– Veldwerk: ga op pad voor praktische opdrachten in het binnen- of buitenland;
– Zelfstudie: zelfstudie zit in je rooster, maar kun je ook zelf inplannen buiten je rooster.

Studiebegeleiding

Bij WUR vinden we persoonlijke begeleiding en contact heel belangrijk. Daarom is het aantal begeleiders (docenten, studieadviseurs en – begeleiders) die jou helpt bij doorlopen van je studie een stuk groter dan bij andere universiteiten in Nederland. Daarmee maken we de kans dat je uitvalt tijdens je studie kleiner. Ook geeft die persoonlijke touch meer studieplezier. Dit bewijst dat we écht betrokken zijn bij je.

Vergelijk de opleiding

Nieuwsgierig naar hoe deze studie het doet vergeleken met vergelijkbare studies op andere universiteiten? Check de cijfers hier.

Na het afronden van de bacheloropleiding Soil, Water, Atmosphere doen veel studenten een master of ze gaan aan het werk.

Wat kun je worden met de bacheloropleiding Soil, Water, Atmosphere?

Je kunt een heleboel kanten op. Denk o.a. aan een baan als onderzoeker of consultant bij bijvoorbeeld Waterschappen of overheden, of docent aan een universiteit of hogeschool. Andere studenten gaan door met een promotieonderzoek (PhD).

“In mijn werk bij adviesbureau Infram maak ik vooral gebruik van mijn brede basiskennis uit de disciplines bodem, water en atmosfeer die ik tijdens mijn studie heb opgedaan. Deze kennis gebruik ik om een brug te slaan tussen de technische specialisten en de beleidsmakers.” – Alumnus Jeroen

Aansluitende masters Soil, Water, Atmosphere

Veel studenten doen een master na hun bacheloropleiding. Hiermee krijg je nog meer kennis en vaardigheden in jouw vakgebied. Deze masters sluiten mooi aan:

Een andere Wageningse masteropleiding kan ook. Je kiest dan in het derde jaar van je Bachelor vrije keuzevakken die maken dat je makkelijk instroomt bij het masterprogramma van je voorkeur. Je studieadviseur helpt je bij het bepalen van deze route, zodat je zonder vertraging instroomt.

Meer weten?

Gan dan de diepte in op de WUR website en lees meer over Na je studie.

Enthousiast over deze studie? Kom dan bij WUR studeren. Het aantal plaatsen is onbeperkt. Check aan de hand van deze toelatingsinfo voor de Bachelor Soil, Water, Atmosphere of je je zo kunt inschrijven of dat je nog wat ‘huiswerk’ te doen hebt.

Inschrijven Bachelor Soil, Water, Atmosphere

Je kunt je vandaag al inschrijven voor deze studie als je een van de onderstaande diploma’s (met profielen) bezit:

  • Vwo-diploma Natuur en Techniek
  • Vwo-diploma Natuur en Gezondheid met Natuurkunde
  • Vwo-diploma Economie en Maatschappij met Natuurkunde en Scheikunde
  • Vwo-diploma Cultuur en Maatschappij met Wiskunde A of B, Natuurkunde en Scheikunde

Een ander diploma?

Heb je de bovenstaande diploma’s niet? Maak je niet druk. Wat je achtergrond ook is, het is belangrijk dat je kunt aantonen dat je op vwo-niveau kennis hebt van de vakken Engels, Nederlands, Wiskunde A of B, Scheikunde en Natuurkunde. Met de bovenstaande diploma’s heb je die kennis sowieso. En anders moet je dat kunnen aantonen met een vwo-deelcertificaat. Op basis van je hbo-propedeuse of bachelor of een buitenlands diploma wordt nog wel eens een uitzondering gemaakt.

Meer weten?

Alle diepgaande info over deze toelatingseisen, vwo-deelcertificaten en routes lees je verder bij toelating en inschrijving.

Inschrijven

Ben jij zeker van deze studie? Inschrijven doe je in een paar stappen, bekijk ze hier!