bachelor moleculaire levenswetenschappen wageningen university

Verbeter de leesbaarheid door kleuren donkerder te maken en transparantie te verminderen.

Terug
bachelor moleculaire levenswetenschappen wageningen university

Moleculaire Levens­wetenschappen

Bachelor 3 jaar Nederlands
  • Natuur
  • Technologie

Houd jij van de allerkleinste details, nog kleiner dan de cel zelf? Denk je ook dat de basis van alles wat leeft in de moleculen zit en dat daar nog veel meer te ontdekken valt? Neem dan de bachelor Moleculaire Levenswetenschappen eens onder de loep.

Wat studeer je bij Moleculaire Levenswetenschappen?

Je bestudeert alle elementen waaruit levende organismen bestaan. Je houdt je bijvoorbeeld bezig met fotosynthese, maakt zelfhelende materialen en onderzoekt specifieke celprocessen. Of, wat concreter; hoe red je de bij van z’n grootste vijand de varroamijt met hulp van synthetische biologie? Met jouw wetenschappelijke kennis van natuurkunde, biologie en de focus op scheikunde zoek jij het allemaal tot op de bodem uit.  

Hoe gaaf is het om antwoord te kunnen geven op de grote vraagstukken in de wereld zoals het terugdringen van ziektes of slimmere manieren van energie opwekken.

Ga met je labjas de uitdaging aan en zorg voor een beter leven nu én later!

Waarom deze studie?

  • Je draagt bij aan revolutionaire ontwikkelingen zoals nanotechnologie, biomedisch onderzoek of nieuwe manieren van energie opwekken.
  • Je doet veel onderzoek en practica in het laboratorium en maakt de wetenschappelijke theorie praktisch, zichtbaar en doelgericht. 
  • Moleculaire Levenswetenschappen bij WUR staat in Nederland hoog aangeschreven omdat je jouw brede en diepgaande kennis straks op veel plekken kunt inzetten.  

Brochure

Vraag gratis de digitale brochure aan.

Is de Bacheloropleiding Moleculaire Wetenschappen iets voor jou? Kijk hier welke vakken je kunt volgen en wat je te wachten staat. Zie je jezelf deze opleiding al volgen?
Als je Moleculaire Wetenschappen studeert, studeer je dit drie jaar, fulltime.

Jaar 1

In het eerste studiejaar vergroot je je kennis op het gebied van scheikunde, natuurkunde en biologie. Wiskunde is ook belangrijk om andere vakgebieden te begrijpen, daarom volg je daar ook twee vakken over. Aan het eind van dit jaar kun je steeds meer verbanden leggen.

Jaar 2

De vakken in het tweede jaar zijn specialistischer en interdisciplinair. Dat betekent dat je kennis opdoet die op het grensvlak van scheikunde, biologie en natuurkunde ligt. Ook leer je meer over kwantummechanica en fysische chemie en hoe je een golffunctie wiskundig omschrijft.

Jaar 3

Het derde, afsluitende jaar is voor jou. De ene helft van het jaar mag jij invullen met een minor of een eigen selectie keuzevakken. Tijdens de andere helft schrijf je een thesis: je eerste eigen onderzoek in de moleculaire levenswetenschappen.

Minor

Tijdens je derde jaar kun je je kennis met een minor nog verbreden of verdiepen. Deze minor kies je helemaal zelf. Of je stelt er gewoon zelf een samen. Je doet je minor in Nederland of in het buiteland.

Onderwijsvormen

De studie bestaat uit:
– Hoorcolleges: een docent vertelt klassikaal de lesstof;
– Werkcolleges: dan doe je een opdracht met een projectgroepje;
– Practica: dan breng je de theorie in de praktijk in het lab of de practicumzaal;
– Excursies: dan breng je een bezoek aan (internationale) bedrijven;
– Zelfstudie: zelfstudie zit in je rooster, maar kun je ook zelf inplannen buiten je rooster

Studiebegeleiding

Bij WUR vinden we persoonlijke begeleiding en contact heel belangrijk. Daarom is het aantal begeleiders (docenten, studieadviseurs en – begeleiders) die jou helpt bij doorlopen van je studie een stuk groter dan bij andere universiteiten in Nederland. Daarmee maken we de kans dat je uitvalt tijdens je studie kleiner. Ook geeft die persoonlijke touch meer studieplezier. Dit bewijst dat we écht betrokken zijn bij je.

Vergelijk de opleiding

Nieuwsgierig naar hoe deze studie het doet vergeleken met vergelijkbare studies op andere universiteiten? Check de cijfers hier.

Meer weten?

Ga de diepte in op de WUR website en lees meer over het studieprogramma.

Na het afronden van de bacheloropleiding Moleculaire Levenswetenschappen doen veel studenten een master of ze gaan aan het werk.

Wat kun je worden met de bacheloropleiding Moleculaire Levenswetenschappen?

De meeste afgestudeerden vinden snel een baan bijvoorbeeld bij informatiebedrijven, ziekenhuizen of adviesbureaus. De meeste alumni kiezen voor een baan als assistent of onderzoeker in opleiding. Daarna kunnen ze namelijk promoveren.

“Wat mij aansprak aan de studie is vooral het feit dat het niet alleen maar scheikunde of alleen maar natuurkunde is, maar echt interdisciplinair. Daarnaast kan je nog steeds van alles erbij halen als je het leuk en leerzaam vindt.” – Alumna Daniel Polders

Aansluitende masters Moleculaire Levenswetenschappen

Veel studenten doen een master na hun bacheloropleiding. Hiermee ontwikkel je nog meer kennis en vaardigheden. Deze masters sluiten mooi aan:

Een andere Wageningse masteropleiding kan ook. Je kiest dan in het derde jaar van je Bachelor vrije keuzevakken die maken dat je makkelijk instroomt bij het masterprogramma van je voorkeur. Je studieadviseur helpt je bij het bepalen van deze route, zodat je zonder vertraging instroomt. Bij een andere universiteit of in het buitenland een master volgen is vaak ook mogelijk.

Meer weten?

Ga dan de diepte in op de WUR website en lees meer over Na je studie.

Enthousiast over deze studie? Kom dan bij WUR studeren. Het aantal plaatsen is onbeperkt. Check aan de hand van deze toelatingsinfo voor de Bachelor Moleculaire Levenswetenschappen of je je zo kunt inschrijven of dat je nog wat ‘huiswerk’ te doen hebt.

Inschrijven Bachelor Moleculaire Levenswetenschappen

Je kunt je vandaag al inschrijven voor deze studie als je een van de onderstaande diploma’s (met profielen) bezit.

  • Vwo-diploma Natuur en Techniek
  • Vwo-diploma Natuur en Gezondheid met Natuurkunde of NLT en Wiskunde B
  • Vwo-diploma Economie en Maatschappij met Scheikunde, Natuurkunde en Wiskunde B
  • Vwo-diploma Cultuur en Maatschappij met Scheikunde, Natuurkunde en Wiskunde B

Een ander diploma?

Heb je niet de bovenstaande diploma’s? Geen zorgen. Wat je achtergrond ook is, het is belangrijk dat je kunt aantonen dat je op vwo-niveau kennis hebt van de relevante vakken. Met de bovenstaande diploma’s heb je die kennis sowieso. En anders moet je dat kunnen aantonen met een vwo-deelcertificaat. Op basis van je hbo-propedeuse of bachelor of een buitenlands diploma wordt nog wel eens een uitzondering gemaakt.

Meer weten?

Alle diepgaande info over deze toelatingseisen, vwo-deelcertificaten en routes lees je verder bij toelating en inschrijving.

Inschrijven

Ben jij zeker van deze studie? Inschrijven doe je in een paar stappen, bekijk ze hier!