Marine Sciences
- Maatschappij
- Natuur
- Voedsel
Wat vind jij van het Ocean Cleanup Project? Wat denk jij bij een windmolenpark op zee? Volg je op social media ook alle accounts die maar iets met oceanen te maken hebben? Duik dan de diepte in met de bacheloropleiding Marine Sciences.
Wat studeer je bij Marine Sciences?
Zeeën worden steeds meer en anders gebruikt. Voor voedselvoorziening, delfstofwinning, transport, windenergie en toerisme. Ook hebben opwarming van het zeewater, overbevissing, vervuiling en een stijgende zeespiegel grote invloed. Op ecologische processen en sociale systemen van mensen die bij en van de zee leven.
Bij de Engelstalige bachelor Marine Sciences leer je de marine systemen beter te begrijpen. Je wordt niet alleen ecologisch opgeleid maar leert ook veel over de zee als voedingsbron en het belang van de zee voor de maatschappij. Je bestudeert bijvoorbeeld de oorzaken en gevolgen van oceaanvervuiling of hoe de zee aan duurzame voedselvoorziening kan bijdragen.
Daarmee verander jij de toekomst met duurzame, inclusieve oplossingen voor natuur, voedsel én maatschappij.
Waarom deze studie?
- Marine Sciences is een nieuwe opleiding die uniek is in Nederland. Er bestaat geen andere wetenschappelijke bachelor op dit gebied.
- Omdat je vanuit natuur, voedsel en maatschappij over de zee leert heb je straks genoeg ervaring om samen te werken met allerlei belangrijke partijen.
- Innovatieve, duurzame oplossingen voor (het gebruik van) de zee zijn hard nodig. Het werkveld wacht op professionals zoals jij.
Brochure
Stroom je over van enthousiasme voor deze bacheloropleiding? Lees dan meer over de vakken die je gaat volgen tijdens een studie Marine Sciences. Ga eens na: past dit bij jou? De opleiding is trouwens Engelstalig, zoals de naam al verklapt.
Als je Marine Sciences studeert, studeer je 3 jaar fulltime.
Jaar 1
Tijdens het eerste jaar leer je allerlei maritieme systemen begrijpen én analyseren. Je leert ook hoe je onderzoek moet doen en verschillende vakgebieden combineert. Het jaar wordt afgesloten met een project in de Wadden- en Noordzee. Je mag je kennis dus meteen toe gaan passen!
Jaar 2
Jaar twee gaat over het vinden van oplossingen. Daarvoor volg je bijvoorbeeld vakken over voedselsystemen maar ook over maritieme economie en recht. Ook dit jaar sluit af met een project: dit keer ontwerp en beoordeel je ‘nature based solutions’. Geïnspireerd door de natuur ga je werken aan oplossingen voor internationale problemen, samen met echte bedrijven en organisaties.
Jaar 3
Tijdens het eerste semester van jaar drie bepaal jij wat je studeert, dit is het vrije keuze semester. Volg je een minor? Of maak je zelf een selectie van keuzevakken? De tweede helft van het jaar draait om je laatste grote project, waarin alles wat je hebt geleerd samenkomt. Je gaat de effecten van nature based solutions beoordelen en je voert je afstudeeronderzoek uit.
Minor
Tijdens je derde jaar kun je je kennis met een minor verbreden of verdiepen. Denk bijvoorbeeld aan een minor in internationale ontwikkelingsstudies of omgevingswetenschappen. Je kunt hem zelfs aan een andere universiteit volgen!
Studiebegeleiding
Bij WUR vinden we persoonlijke begeleiding en contact heel belangrijk. Daarom is het aantal begeleiders (docenten, studieadviseurs en – begeleiders) die jou helpt bij doorlopen van je studie een stuk groter dan bij andere universiteiten in Nederland. Daarmee maken we de kans dat je uitvalt tijdens je studie kleiner. Ook geeft die persoonlijke touch meer studieplezier. Dit bewijst dat we écht betrokken zijn bij je.
Na het afronden van de bacheloropleiding Marine Sciences doen veel studenten een master of ze gaan aan het werk.
Wat kun je worden met de bacheloropleiding Marine Sciences?
Marine Scientists komen op allerlei plekken terecht. Je kunt natuurlijk onderzoek gaan doen of doceren, maar ook al je kennis gebruiken om advies te geven, beleid te maken of een project te managen. Er zijn allerlei maatschappelijke vragen waar jouw ecologische kennis van pas komt.
“Ik geniet enorm van mijn werk omdat ik bezig ben met projecten die echte impact en waarde hebben voor de
natuur, en die overal ter wereld worden uitgevoerd.”
– Afgestudeerde Sarina Versteeg, projectmanager en
adviseur mariene ecologie
Aansluitende masters Marine Sciences
Veel studenten doen een master na hun bacheloropleiding. Hiermee krijg je nog meer kennis en vaardigheden mee. Marine Sciences is een brede opleiding. Je kunt sowieso doorstromen naar MSc Aquaculture and Marine Resource Management.
Een andere Wageningse masteropleiding kan ook. Je kiest dan in het derde jaar van je Bachelor vrije keuzevakken die maken dat je makkelijk instroomt bij het masterprogramma van je voorkeur. Je studieadviseur helpt je bij het bepalen van deze route, zodat je met zo min mogelijk vertraging instroomt. Met de juiste minor kun je bijvoorbeeld de volgende masters bij WUR volgen:
- MSc Animal Sciences
- MSc Biology
- MSc Climate Studies
- MSc Environmental Sciences
- MSc Forest and Nature Conservation
- MSc Governance of Sustainable Transformations
- MSc International Land and Water Management
- MSc Geo-Information Science
- MSc Tourism, Society and Environment
Bij een andere universiteit of in het buitenland een master volgen is vaak ook mogelijk want je WUR Bachelordiploma wordt overal ter wereld erkend.
Meer weten?
Ga dan de diepte in op de WUR website en lees meer over Na je studie.
Enthousiast over deze studie? Kom dan bij WUR studeren. Check aan de hand van deze toelatingsinfo voor de Bachelor Marine Sciences of je je zo kunt inschrijven of dat je nog even aan de bak moet.
Inschrijven Bachelor Marine Sciences
Je kunt je vandaag al inschrijven voor deze studie als je een vwo-diploma met de
volgende profielen bezit.
- Natuur en Gezondheid
- Natuur en Techniek met Biologie
- Economie en Maatschappij met Scheikunde en Biologie
- Cultuur en Maatschappij met Wiskunde A/B, Scheikunde en Biologie
Een ander diploma?
Heb je de bovenstaande diploma’s niet? Geen zorgen, er zijn meerdere wegen naar Rome. Wat je achtergrond ook is, het is belangrijk dat je kunt aantonen dat je op vwo-niveau kennis hebt van de vereiste vakken. Dit toon je aan met je vwo-diploma of -deelcertificaat. Op basis van je hbo-propedeuse of bachelor of een buitenlands diploma maken we nog wel eens een uitzondering.
Meer weten?
Alle diepgaande info over deze toelatingseisen, vwo-deelcertificaten en routes lees je verder bij toelating en inschrijving.