Bos- en Natuurbeheer
- Klimaat
- Maatschappij
- Natuur
In de huidige maatschappij spelen bos- en natuurgebieden een steeds belangrijkere rol, bijvoorbeeld in het behoud van biodiversiteit, in de klimaatdiscussie. Voel jij je verbonden met de natuur en wil je meewerken aan het oplossen van de complexe vraagstukken voor het behoud ervan? Kies dan voor de opleiding Bos- en Natuurbeheer en ga de uitdaging aan!
Wat studeer je bij Bos- en Natuurbeheer?
Samen met deze opleiding leer je alles over de maatschappij, de natuur en een goed beheer ervan als het gaat om biodiversiteit, bossen, planten en dieren. Je gaat dus aan de slag met bos- en natuurbeheer vanuit een natuurwetenschappelijk én een maatschappijwetenschappelijk oogpunt; de verbinding tussen mens en natuur.
Met jouw kennis zou je nog wel eens voor een doorbraak kunnen zorgen in de complexe uitdagingen rondom het aanleggen van extra bossen om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen. Of je denkt mee over de stikstofproblematiek. Want met deze opleiding heb je de juiste kennis in huis voor het natuurbeheer van de toekomst. Zeker wanneer op dit moment de vakken aardrijkskunde, biologie, economie en (een beetje) wiskunde wel liggen, dan past deze studie perfect bij jou. Student Ben vertelt alles over zijn ervaring met deze opleiding.
Met deze studie daag jij jezelf uit en draag je bij aan een betere wereld inclusief duurzame natuur voor nu én later.
Waarom deze studie?
- De enige universitaire opleiding in Nederland die ecologie & beheer én beleid & maatschappij samenbrengt; je leert over beide en specialiseert je vervolgens in wat jij wilt.
- Lekker praktisch. Je brengt theorie gelijk in praktijk door veldonderzoek en practica in Nederland en in het buitenland.
- Je leert processen in de natuur begrijpen: op kleine schaal én op ecosysteemniveau. Details en grote lijnen dus!
Brochure
Lijkt de Bacheloropleiding Bos- en Natuurbeheer je wel wat? Check dan hieronder welke vakken je zoal krijgt zodat je weet wat je kunt verwachten. En bedenk dan bij jezelf: word ik hier enthousiast van en zie ik mezelf dit al doen?
Wanneer je Bos- en Natuurbeheer studeert, studeer je dit drie jaar, fulltime.
Jaar 1
In het eerste studiejaar leg je een brede basis met een mix van vakken op gebied van ecologie, geologie, bodem & landschap, flora en fauna, bos- natuur en maatschappij, ecologie van bossen, wiskunde, statistiek en sociale geografie.
Jaar 2
In je tweede studiejaar ga je meer de diepte in en kies je een specialisatie: Maatschappij & Beleid of Ecologie & Beheer. Die eerste gaat meer over de relatie tussen mens en natuur (bijv. sociale, culturele, economische, financiële aspecten), de tweede over de werking van de natuur binnen het ecosysteem van een bos en de onderlinge invloed van al deze componenten.
Jaar 3
In het derde jaar volg je wat laatste verplichte vakken zoals wetenschap en kennis in beleid en beheer van natuur en omgeving, volg je wat vrije keuzevakken, doe je een veldpracticum en doe je een (literatuur)onderzoek waarover je een scriptie schrijft.
Minor
Tijdens je derde jaar kun je je kennis met een minor nog verbreden of verdiepen. Deze minor kies je helemaal zelf. Of je stelt zelf een minor samen. Deze minor doe je in Nederland of in het buitenland.
Onderwijsvormen
De studie bestaat uit:
– Hoorcolleges: een docent vertelt klassikaal de lesstof;
– Werkcolleges: dan doe je een opdracht met een projectgroepje;
– Practica: dan doe je veldonderzoek. Bijvoorbeeld een of twee weken op de Veluwe;
– Zelfstudie: zelfstudie zit in je rooster, maar kun je ook zelf inplannen buiten je rooster.
Studiebegeleiding
Bij WUR vinden we persoonlijke begeleiding en contact heel belangrijk. Daarom is het aantal begeleiders (docenten, studieadviseurs en – begeleiders) die jou helpt bij doorlopen van je studie een stuk groter dan bij andere universiteiten in Nederland. Daarmee maken we de kans dat je uitvalt tijdens je studie kleiner. Ook geeft die persoonlijke touch meer studieplezier. Dit bewijst dat we écht betrokken zijn bij je.
Vergelijk de opleiding
Nieuwsgierig naar hoe deze studie het doet vergeleken met vergelijkbare studies op andere universiteiten? Check de cijfers hier.
Na het afronden van de bacheloropleiding Bos- en Natuurbeheer doen veel studenten een master of ze gaan aan het werk.
Wat kun je worden met de bacheloropleiding Bos- en Natuurbeheer?
Je kunt onwijs veel kanten op. Denk o.a. aan een baan als:
- (Natuur)onderzoeker voor bijvoorbeeld de Flora- en Faunawet, een onderzoeksinstituut of universiteit;
- Beleidsmedewerker over ecologische vraagstukken;
- Ecoloog bij een waterschap, provincie of gemeente;
- Docent op een universiteit, hogeschool of middelbare school;
- Ondernemer op gebied van advies en aanleg van groene ruimte.
“In mijn werk als ecoloog houd ik mij ook bezig met de ruimtelijke ontwikkeling en nieuwbouwprojecten binnen de gemeente. Het is voor mij een uitdaging om zo veel mogelijk groene en beleefbare ruimte te realiseren, zonder het belang van anderen uit het oog te verliezen.” – Alumni Wouter
Aansluitende masters Bos- en Natuurbeheer
Veel studenten doen een master na hun bacheloropleiding. Hiermee krijg je nog meer kennis en vaardigheden mee. Deze masters sluiten mooi aan:
- MSc Forest and Nature Conservation
- MSc Geo-Information Science and Remote Sensing
- MSc Tourism, Society and Environment
- MSc Climate studies
- MSc Development and Rural Innovation
- MSc Aquaculture and Marine Resource Management
Een andere Wageningse masteropleiding kan ook. Je kiest dan in het derde jaar van je Bachelor vrije keuzevakken die maken dat je makkelijk instroomt bij het masterprogramma van je voorkeur. Je studieadviseur helpt je bij het bepalen van deze route, zodat je zonder vertraging instroomt. Bij een andere universiteit of in het buitenland een master volgen is vaak ook mogelijk want je WUR Bachelordiploma wordt overal ter wereld erkend.
Meer weten?
Ga dan de diepte in op de WUR website en lees meer over Na je studie.
Enthousiast over deze studie? Kom dan bij WUR studeren. Het aantal plaatsen is onbeperkt (geen numerus fixus). Check aan de hand van deze toelatingsinfo voor de Bachelor Bos- en Natuurbeheer of je je zo kunt inschrijven of dat je nog wat ‘huiswerk’ te doen hebt.
Inschrijven Bachelor Bos- en Natuurbeheer
Je kunt je vandaag al inschrijven voor deze studie als je een van de onderstaande diploma’s (met profielen) bezit.
- Vwo-diploma Natuur en Techniek met Aardrijkskunde of Biologie
- Vwo-diploma Natuur en Gezondheid
- Vwo-diploma Economie en Maatschappij met Aardrijkskunde of Biologie
- Vwo-diploma Cultuur en Maatschappij met Wiskunde A of B en met Aardrijkskunde of Biologie
Een ander diploma?
Heb je niet de bovenstaande diploma’s? Niet getreurd, er zijn meerdere wegen naar Rome. Wat je achtergrond ook is, het is belangrijk dat je kunt aantonen dat je op vwo-niveau kennis hebt van de vakken Engels, Nederlands, Wiskunde A of B en Aardrijkskunde of Biologie. Dat toon je aan met je vwo-diploma en eventueel aanvullende deelcertificaten. Op basis van je hbo-propedeuse of bachelor of een buitenlands diploma wordt nog wel eens een uitzondering gemaakt.
Meer weten?
Alle diepgaande info over deze toelatingseisen, vwo-deelcertificaten en routes lees je verder bij toelating en inschrijving.