Food Technology
- Technologie
- Voedsel
Ben je gepassioneerd om voedsel duurzamer, gezonder en veiliger te maken? Benieuwd hoe je vleesproducten kunt maken met 90% minder uitstoot? Of waarom komkommers altijd in dat plastic jasje zitten? Proef meer van deze voedselinnovaties en productieprocessen bij de Engelse bacheloropleiding Food Technology.
Wat studeer je bij Food Technology?
Tijdens de opleiding dompel je jezelf onder in de wereld van voedsel. Van gezondheid en kwaliteit tot voedselveiligheid en duurzaamheid. Je onderzoekt de ontwikkeling van nieuwe producten en leert hoe je bestaande producten kunt verbeteren. Vanuit de scheikunde, natuurkunde, wiskunde leer je de basisprincipes. Die zijn essentieel om veilig en kwalitatief hoogwaardig voedsel te ontwikkelen. Door inzicht in economie en logistiek leer je alles over marktposities, verpakkingsmethoden en voedseltransport. Al deze kennis pas je toe in de praktijk om duurzame innovaties door te voeren in de hele voedselindustrie.
En, loopt het water je al in de mond? Ga de uitdaging aan en draag bij aan de toekomst van innovatief en duurzaam voedsel.
Waarom deze studie?
- De enige Food Technology opleiding in Nederland op universitair niveau met internationaal een uitstekende reputatie.
- Ontwikkel diepgaande kennis die essentieel is voor het oplossen van de duurzaamheids- en innovatie uitdagingen van de voedselindustrie.
- De voedselindustrie ontwikkelt zo hard dat er zowel in Nederland als in het buitenland veel mooie baankansen zijn.
Brochure
Is de Bacheloropleiding Food Technology wat voor jou? Ontdek dan hier de vakken die horen bij deze studie. En? Word je hier enthousiast van?
Wanneer je de bachelor Food Technology (voorheen levensmiddelentechnologie) studeert, studeer je 3 jaar op fulltime basis. Alle vakken zijn in het Engels.
Jaar 1
In het eerste studiejaar leg je een brede basis. Denk aan vakken als wiskunde (of statistiek), scheikunde, natuurkunde, biologie en levensmiddelentechnologische vakken (als fysische chemie, productieketens en toxicologie).
Jaar 2
In je tweede studiejaar bijt je je wat meer vast in typische levensmiddelentechnologische vakken. Wat dacht je van levensmiddelenmicrobiologie, -chemie, -productie, – proceskunde en vakken als verpakking en ontwerp, risico-aspecten levensmiddelen en kwaliteitskunde.
Jaar 3
In het derde jaar bepaal je je vakinhoud voor het grootste deel zelf. Dus volg de keuzevakken die jij interessant vindt. Een verplicht vak is een casestudie, waarin je samen met een projectgroep werkt aan een casus uit de levensmiddelenindustrie. Daarnaast doe je door een ‘Afstudeervak’ een klein, praktisch onderzoek naar een zelfgekozen onderwerp binnen het vakgebied.
Onderwijsvormen
De studie bestaat uit:
– Hoorcolleges: een docent vertelt klassikaal de lesstof. Dit is in het Engels;
– Werkcolleges: dan doe je een opdracht alleen of met een projectgroepje. Hulp van een docent is aanwezig;
– (Computer)Practicum: dan doe je experimenten in een laboratorium of practicumzaal. Tijdens sommige practica gebruik je een computer, waarbij je leert om te gaan met software op de computer, of werk je aan een computermodel;
– Zelfstudie: zelfstudie zit in je rooster, maar kun je ook zelf inplannen buiten je rooster.
Studiebegeleiding
Bij WUR vinden we persoonlijke begeleiding en contact heel belangrijk. Daarom is het aantal begeleiders (docenten, studieadviseurs en – begeleiders) die jou helpt bij doorlopen van je studie een stuk groter dan bij andere universiteiten in Nederland. Daarmee maken we de kans dat je uitvalt tijdens je studie kleiner. Ook geeft die persoonlijke touch meer studieplezier. Dit bewijst dat we écht betrokken zijn bij je.
Vergelijk de opleiding
Nieuwsgierig naar hoe deze studie het doet vergeleken met vergelijkbare studies op andere universiteiten? Check de cijfers hier.
Na het afronden van de bacheloropleiding Food Technology doen veel studenten een master of ze gaan aan het werk.
Wat kun je worden met de bacheloropleiding Food Technology?
Je kunt ontzettend veel kanten op. Veel afgestudeerden krijgen een baan in de levensmiddelenindustrie. Het gemiddelde salaris is bovengemiddeld, vergeleken met andere universitair afgestudeerden. Denk o.a. aan een baan als:
- Productontwikkelaar of kwaliteitsmanager bij HAK, Grolsch, Duyvis of vergelijkbare organisatie;
- Docent of onderzoeker aan een hogeschool of universiteit;
- Procestechnoloog, Bedrijfstechnoloog of Product Manager;
- Adviseur voedselveiligheid bij de overheid;
- Specialist m.b.t. één voedselgroep. Bijvoorbeeld: Chocolate Development Manager bij Mars of Coffee Processing Specialist bij Douwe Egberts.
“Ik werk nu als producttechnoloog medische voeding en ben bezig met voeding voor oude of zieke mensen, om aan te sterken en minder spierafbraak te krijgen. Of met voeding voor nierpatiënten, Alzheimerpatiënten of patiënten met slikproblemen.” – Alumni Robin
Aansluitende masters Food Technology
Veel studenten doen een master na hun bacheloropleiding. Hiermee krijg je nog meer kennis en vaardigheden. Veel studenten vervolgen hun studie met de master Food Technology. Je kunt kiezen uit verschillende specialisaties, dus er zit altijd een optie bij die aansluit bij jouw interesses.
Binnen de WUR zijn er meer masteropleidingen waar je direct toegang toe hebt. Denk bijvoorbeeld aan deze masters:
Een andere Wageningse masteropleiding kan ook. Je kiest dan in het derde jaar van je Bachelor vrije keuzevakken die maken dat je makkelijk instroomt bij het masterprogramma van je voorkeur. Je studieadviseur helpt je bij het bepalen van deze route, zodat je zonder vertraging instroomt. Denk dan bijvoorbeeld aan:
Bij een andere universiteit of in het buitenland een master volgen is vaak ook mogelijk want je WUR Bachelordiploma wordt overal ter wereld erkend.
Meer weten?
Ga dan de diepte in op de WUR website en lees meer over Na je studie.
Enthousiast over deze studie? Kom dan bij WUR studeren. Het aantal plaatsen is onbeperkt. Bekijk aan de hand van deze toelatingsinfo voor de Bachelor Food Technology of je je zo kunt inschrijven of dat er nog werk aan de winkel is.
Inschrijven Bachelor Food Technology
Je kunt je vandaag al inschrijven voor deze studie als je een van de onderstaande diploma’s (met profielen) bezit:
- Vwo-diploma Natuur en Techniek
- Vwo-diploma Natuur en Gezondheid
Een ander diploma?
Heb je niet de bovenstaande diploma’s? Niet getreurd. Wat je achtergrond ook is, het is belangrijk dat je kunt aantonen dat je op vwo-niveau kennis hebt van de vakken Engels, Nederlands, Wiskunde A of B, Scheikunde, Biologie of Natuurkunde. Met de bovenstaande diploma’s heb je die kennis sowieso. En anders moet je dat kunnen aantonen met een vwo-deelcertificaat. Op basis van je hbo-propedeuse of bachelor of een buitenlands diploma wordt nog wel eens een uitzondering gemaakt.
Meer weten?
Alle diepgaande info over deze toelatingseisen, vwo-deelcertificaten en routes lees je verder bij toelating en inschrijving.