Voeding en Gezondheid
- Gezondheid
- Technologie
- Voedsel
Van bizarre crashdiëten tot broccoli als dé remedie tegen kanker; voeding in relatie tot gezondheid is een veel besproken onderwerp. Maar wil jij de diepte in en ontdekken wat wetenschap zegt over het effect van voeding op de gezondheid? Onderzoeken hoe voedingsstoffen invloed hebben op cellen, mensen en de maatschappij als geheel? Dan is de biomedische bacheloropleiding Voeding en Gezondheid echt iets voor jou!
Wat studeer je bij Voeding en Gezondheid?
Alles over voeding komt langs. Van smaak, verzadiging en vertering tot voedingsstoffen en eetgedrag. Ook kom je alles te weten over het lichaam. Van organen en weefsels tot cellen en moleculen. Deze kennis haal je uit vakken als celbiologie, humane fysiologie, chemie, sociale psychologie, levensmiddelentechnologie, human infectious diseases, nutrition behaviour en nog veel meer.
Vanaf het derde jaar verdiep je je in thema’s die jij interessant vindt. Onderzoeken of er een relatie is tussen opleidingsniveau, voeding en gezondheid? Of het effect van voeding op bepaalde chronische ziektes of mentale gezondheid? Jij bepaalt, met de hulp van je studieadviseur, wat je aanpakt.
Met wetenschappelijke kennis van voeding en gezondheid ga jij maatschappelijk de uitdaging aan, voor nu én later!
Waarom deze studie?
- Je onderzoekt, samen met andere studenten, vanuit de wetenschap de effecten van voeding op gezondheid. Preventief, relevant en écht onderbouwd.
- Het is de enige Voeding & Gezondheid opleiding in Nederland die deze onderwerpen vanuit de biologie en geneeskunde aanpakt. Biomedisch dus!
- Je zoomt in op celniveau, ontdekt de invloed van voeding op de mens als geheel én staat stil bij het effect van voeding op de samenleving. Wetenschap met maatschappelijke impact.
Brochure
Lijkt de Bacheloropleiding Voeding & Gezondheid je wel wat? Check dan hieronder welke vakken je zoal krijgt zodat je weet wat je kunt verwachten. En bedenk dan bij jezelf: word ik hier enthousiast van en zie ik mezelf dit al doen?
Wanneer je Voeding & Gezondheid studeert, studeer je dit drie jaar, fulltime.
Jaar 1
In het eerste studiejaar leg je een brede basis met een mix van vakken op gebied van biologie, sociale wetenschappen, biochemie, voeding, statistiek en scheikunde.
Jaar 2
In je tweede studiejaar ga je meer de diepte in en krijg je les in het Nederlands én Engels. Vakken waar je o.a. aan moet denken zijn: genetica, infectieziektes, immunologie, voeding en gedrag, psychologie, toxicologie en epidemiologie. Ook dit jaar krijg je weer statistiek.
Jaar 3
In het derde jaar staat je skills-portfolio centraal. Met dit portfolio toon je aan dat je vaardigheden als presenteren, academisch schrijven, samenwerken, etc. onder de knie hebt. Je sluit je BSc Voeding & Gezondheid af met een afstudeervak. Dit is een literatuurstudie naar een zelfgekozen onderwerp binnen het vakgebied.
Minor
Tijdens je derde jaar kun je je kennis met een minor nog verbreden of verdiepen. Deze minor kies je helemaal zelf. Denk bijvoorbeeld aan communicatie, klimaatverandering of juist biotechnologie of dierwetenschappen. Of je stelt zelf een minor samen. Deze minor doe je in Nederland of in het buitenland.
Onderwijsvormen
De studie bestaat uit:
– Hoorcolleges: een docent vertelt klassikaal de lesstof;
– Werkcolleges: dan doe je een opdracht met een projectgroepje;
– Practica: dan doe je experimenten in een laboratorium of practicumzaal. Denk aan practica over benodigde energie en zuurstof bij sportieve activiteiten of op gebied van biochemie. Met computerpractica doe je proeven in een virtuele omgeving;
– Zelfstudie: zelfstudie zit in je rooster, maar kun je ook zelf inplannen buiten je rooster.
Studiebegeleiding
Bij WUR vinden we persoonlijke begeleiding en contact heel belangrijk. Daarom is het aantal begeleiders (docenten, studieadviseurs en – begeleiders) die jou helpt bij doorlopen van je studie een stuk groter dan bij andere universiteiten in Nederland. Daarmee maken we de kans dat je uitvalt tijdens je studie kleiner. Ook geeft die persoonlijke touch meer studieplezier. Dit bewijst dat we écht betrokken zijn bij je.
Vergelijk de opleiding
Nieuwsgierig naar hoe deze studie het doet vergeleken met vergelijkbare studies op andere universiteiten? Check de cijfers hier.
Na het afronden van de bacheloropleiding Voeding en Gezondheid doen veel studenten een master of ze gaan aan het werk.
Wat kun je worden met de bacheloropleiding Voeding en Gezondheid?
Je kunt onwijs veel kanten op. Denk o.a. aan een baan als:
- Voedingsdeskundige bij een NGO (bijvoorbeeld de Hartstichting of KWF), in het bedrijfsleven (denk aan Unilever of Friesland Campina) of bij de overheid (de GGD of NVWA).
- Onderzoeker bij een universiteit, academisch ziekenhuis of onderzoeksinstituut zoals TNO of RIVM op gebied van voedingsleer, epidemiologie, toxicologie of gezondheidsleer.
- (Beleids)adviseur gezondheidsbevordering bij een semi-overheidsinstelling.
- Voedingsonderzoeker, promovendus (AIO) of postdoctoraal onderzoeker.
- Epidemioloog of toxicoloog.
“Tijdens m’n studie vond ik voedselallergieën erg interessant. Na mijn studie heb ik als onderzoeksassistent onderzoek gedaan naar de link tussen vitamine D en astma.” – Alumni Natalie
Aansluitende masters Voeding en Gezondheid
Veel studenten doen een master na hun bacheloropleiding. Hiermee krijg je nog meer kennis en vaardigheden mee voor voedingskundig onderzoek. Deze masters sluiten mooi aan:
- MSc Nutrition and Health
- MSc Food Safety
- MSc Food Quality Management
- MSc Data Science for Food and Health
Een andere Wageningse masteropleiding kan ook. Je kiest dan in het derde jaar van je Bachelor vrije keuzevakken die maken dat je makkelijk instroomt bij het masterprogramma van je voorkeur. Je studieadviseur helpt je bij het bepalen van deze route, zodat je zonder vertraging instroomt. Bij een andere universiteit of in het buitenland een master volgen is vaak ook mogelijk want je WUR Bachelordiploma wordt overal ter wereld erkend.
Meer weten?
Ga dan de diepte in op de WUR website en lees meer over Na je studie.
Enthousiast over deze studie? Kom dan bij WUR studeren. Het aantal plaatsen is onbeperkt (geen numerus fixus). Check aan de hand van deze toelatingsinfo voor de Bachelor Voeding en Gezondheid of je je zo kunt inschrijven of dat je nog wat ‘huiswerk’ te doen hebt.
Toelating Bachelor Voeding en Gezondheid
Je kunt je vandaag al inschrijven voor deze studie als je een van de onderstaande diploma’s (met profielen) bezit.
- Vwo-diploma Natuur en Techniek
- Vwo-diploma Natuur en Gezondheid
Een ander diploma?
Heb je niet de bovenstaande diploma’s? Niet getreurd, er zijn meerdere wegen naar Rome. Wat je achtergrond ook is, het is belangrijk dat je kunt aantonen dat je op vwo-niveau kennis hebt van de vakken Engels, Nederlands, Wiskunde A of B, Scheikunde Biologie of Natuurkunde. Met de bovenstaande diploma’s heb je die kennis sowieso. En anders moet je dat kunnen aantonen met een vwo-deelcertificaat. Op basis van je hbo-propedeuse of bachelor of een buitenlands diploma wordt nog wel eens een uitzondering gemaakt.
Meer weten?
Alle diepgaande info over deze toelatingseisen, vwo-deelcertificaten en routes lees je verder bij toelating en inschrijving.