bachelor plantenwetenschappen wageningen university

Verbeter de leesbaarheid door kleuren donkerder te maken en transparantie te verminderen.

Terug
bachelor plantenwetenschappen wageningen university

Planten­wetenschappen

Bachelor 3 jaar Nederlands
  • Klimaat
  • Natuur
  • Voedsel

Voldoende en goed voedsel zonder dat er nog meer regenwoud wordt gekapt? Planten inzetten als nieuwe bron van energie of als grondstof voor nieuwe medicijnen? Als jij ook gelooft in power of plants, kom dan de bloemetjes buiten zetten bij de bacheloropleiding Plantenwetenschappen.

Wat studeer je bij Plantenwetenschappen?

Je ontdekt de geweldige diversiteit van planten. Of onderzoekt hoe een plant nog meer vruchten kan produceren. Of hoe we planten kunnen laten groeien op onlogische plekken als op het strand of zelfs op de planeet Mars! Kortom alles wat maar met het verbeteren, innoveren en verduurzamen van planten(teelt) te maken heeft.

Die ontdekkingen doe je op basis van alles wat je leert bij vakken als ecologie, plantenbiotechnologie, gewasecologie, celbiologie en gezondheid en nog veel meer. Ontwikkel jij bijvoorbeeld nieuwe planten die bestand zijn tegen ziektes of tegen de gevolgen van klimaatverandering?

Er valt nog zoveel kracht in groen te ontdekken, let’s go green

Waarom deze studie?

  • De bacheloropleiding Plantenwetenschappen bij WUR is de enige in Nederland waar planten en hun veelzijdige toepassingen centraal staan.
  • Lekker praktisch. Naast wetenschappelijke kennis in biologie, ecologie en chemie pas je je kennis gelijk toe tijdens excursies en in de moderne laboratoria en kassen op de campus.
  • Deze studie is gericht op grote vraagstukken die nu spelen rondom het wereldwijde voedselsysteem. Zo draag jij dus direct bij aan een betere wereld.

Meer informatie over Plantenwetenschappen

Meer weten? Ga dan de diepte in op de WUR website. Lees meer over het studieprogramma, wat je na je studie kunt gaan doen en hoe het zit met toelating en inschrijving.

Brochure

Vraag gratis de digitale brochure aan.

Wat denk je, groeit er in jou al een plantenwetenschapper? Kijk dan eens wat je van zoal van de opleiding Plantenwetenschappen kunt verwachten. Ga eens bij jezelf na: zie ik mezelf deze vakken al volgen? Wanneer je Plantenwetenschappen studeert, studeer je 3 jaar fulltime.  

Jaar 1

In je eerste studiejaar leer je de plantenwetenschappen kennen. Daarvoor volg je vakken die uniek zijn voor jouw opleiding. Daarnaast leg je een basis met vakken als Wiskunde, Celbiologie en Ecologie, die je samen met studenten van andere opleidingen volgt.

Jaar 2

Het tweede jaar gaat over verdieping. Je volgt vakken over plantfysiologie en statistiek, maar je maakt ook een belangrijke keuze: je Specialisatie. Die bepaalt in welke onderwerpen jij je gaat verdiepen. Kies je voor Genen en gezondheid, en leer je hoe je nieuwe plantenrassen kunt maken en gezond kunt houden? Of kies je voor Teelt en Ecologie, en ga je zo duurzaam en efficiënt mogelijk voedsel verbouwen? Geen zorgen, een studiebegeleider helpt jou de juiste keuze te maken. 

Jaar 3

Aan het begin van het derde jaar rond je je Specialisatie af. Daarna is de keuze aan jou. Volg je eerst een minor, al dan niet in het buitenland? Of begin je aan de bachelor thesis: een individueel onderzoeksproject waarin jij jouw skills als plantenwetenschapper kan laten zien? 

Vrije keuze

Tijdens je derde jaar kun je in de vrije keuzeruimte je kennis verbreden of verdiepen. Je kunt een standaardminor kiezen of zelf een heel pakket samenstellen. Als je wilt, kun je ook vakken aan een andere universiteit volgen, ook in het buitenland! 

Onderwijsvormen

– Hoorcolleges: een docent vertelt klassikaal de lesstof. 
– Werkcolleges: maak opdrachten onder begeleiding van een docent. 
– Practica: dan ben je in een labzaal praktisch bezig. 
– Zelfstudie: zelfstudie zit in je rooster, maar kun je ook zelf plannen. 

Studiebegeleiding

Bij WUR vinden we persoonlijke begeleiding en contact heel belangrijk. Daarom is het aantal begeleiders (docenten, studieadviseurs en –begeleiders) die jou helpt bij doorlopen van je studie een stuk groter dan bij andere universiteiten in Nederland. Daarmee maken we de kans dat je uitvalt tijdens je studie kleiner. Die persoonlijke touch geeft ook meer studieplezier.  

Vergelijk de opleiding

Nieuwsgierig naar hoe deze studie het doet vergeleken met vergelijkbare studies op andere universiteiten? Check de cijfers hier.

Meer weten?

Ga de diepte in op de WUR website en lees meer over het studieprogramma.

Na het afronden van de bacheloropleiding Plantenwetenschappen doen veel studenten een master, op de arbeidsmarkt is dat ook vaak nodig.

Wat kun je worden met de bacheloropleiding Plantenwetenschappen?

Veel plantenwetenschappers doen onderzoek als bijvoorbeeld wetenschappelijk medewerker. Ook een populaire baan: plantenveredelaar, een expert die gewassen verbetert. Omdat plantenwetenschappers hard nodig zijn op de arbeidsmarkt, hebben veel studenten al een baan als ze hun diploma krijgen. 

“Ik ben aan de slag als onderzoeker in de wortelen en ik vind het fantastisch! Het werk is erg gevarieerd: het ene dagdeel sta ik in mijn laarzen in het veld een ziekteproef te beoordelen, op een ander moment in de kas.” – Alumna Anne Benders 

Aansluitende masters

Veel studenten doen een master na hun bacheloropleiding. Daarmee doe je nog meer kennis en vaardigheden op, en kun je je verder specialiseren. Deze masters sluiten mooi aan:

Een andere (Wageningse) masteropleiding kan ook. Je kiest dan in het derde jaar van je Bachelor vrije keuzevakken die ervoor zorgen dat je makkelijk instroomt bij het masterprogramma van je voorkeur. Je studieadviseur helpt je bij het bepalen van deze route, zodat je geen vertraging oploopt. 

Meer weten?

Ga dan de diepte in op de WUR website en lees meer over Na je studie.

Enthousiast over deze studie? Kom dan bij WUR studeren. Check aan de hand van deze toelatingsinfo voor de Bachelor Plantenwetenschappen of je je zo kunt inschrijven of dat je nog iets moet bijspijkeren. 

Inschrijven Bachelor Plantenwetenschappen

Je kunt je vandaag al inschrijven voor deze studie als je een van de onderstaande diploma’s (met profielen) bezit. 

  • Natuur en Techniek 
  • Natuur en Gezondheid 

Een ander diploma?

Heb je de bovenstaande diploma’s niet? Geen zorgen, er zijn meerdere wegen naar Rome. Wat je achtergrond ook is, het is belangrijk dat je kunt aantonen dat je op vwo-niveau kennis hebt van de vereiste vakken. Dit toon je aan met je vwo-diploma of -deelcertificaat. Op basis van je hbo-propedeuse of bachelor of een buitenlands diploma maken we nog wel eens een uitzondering. 

Meer weten?

Alle diepgaande info over deze toelatingseisen, vwo-deelcertificaten en routes lees je verder bij toelating en inschrijving.

Inschrijven

Ben jij zeker van deze studie? Inschrijven doe je in een paar stappen, bekijk ze hier!