bachelor gezondheid en maatschappij wageningen university

Verbeter de leesbaarheid door kleuren donkerder te maken en transparantie te verminderen.

Terug
bachelor gezondheid en maatschappij wageningen university

Gezondheid en Maatschappij

Bachelor 3 jaar Nederlands
  • Gezondheid
  • Maatschappij

Die zoete chocoladereep of knapperige worteltjes als snack? Even naar de sportschool of plof je op de bank na je schooldag? Bewust of onbewust maken we veel (on)gezonde keuzes. Benieuwd hoe dat keuzeproces nou werkt? En wil jij een gezonde impact maken op het leven van de mensen om je heen? Maak dan een bewuste keuze voor de bacheloropleiding Gezondheid en Maatschappij. 

Wat studeer je bij Gezondheid en Maatschappij?

Met de bacheloropleiding Gezondheid en Maatschappij ga je met gezondheid bezig vanuit de sociaalwetenschappelijke kant. Je bent actief met vragen als: waarom vertonen mensen gezond of juist ongezond gedrag? Welke effecten hebben trends als vergrijzing en vereenzaming op de zorg?  

De opleiding gaat dieper in op de psychologie en sociologie van maatschappelijke gezondheid. Je leert aan welke touwtjes je kunt trekken om mensen een gezondere levensstijl aan te laten nemen. Of welk gedrag en klimaat in de werkomgeving een positieve invloed hebben op de gezondheid.

Voorkomen is namelijk beter dan genezen dus kom maar door met jouw gezonde dosis impact!  

Waarom deze studie?

  • De enige wetenschappelijke opleiding op dit vlak waarin je bezig gaat met psychologie en sociologie en juist niet met de bètavakken.  
  • Je leert welke invloed de sociale en fysieke omgeving en leefstijl hebben op de gezondheid van mensen en de maatschappij, maar ook hoe je deze kunt verbeteren.  
  • Samen met studenten en docenten onderzoek je de beste, duurzame oplossingen voor de mensen om je heen. Jouw kennis is relevant en sociaal betrokken!

Brochure

Vraag gratis de digitale brochure aan.

Zit jij al op het puntje van je stoel om meer te lezen over de Bacheloropleiding Gezondheid en Maatschappij? Bekijk hieronder welke vakken je gaat volgen, dan weet je of je goed zit met je gevoel.
Wanneer je Gezondheid en Maatschappij studeert, studeer je 3 jaar fulltime.

Jaar 1

Je begint bij Gezondheid en Maatschappij heel breed. Sociale psychologie, gezondheidssociologie, gezondheidseconomie zijn slechts een paar vakken uit het eerste jaar. Daarnaast duik je ook in de geschiedenis en eetgewoonten en leer je onderzoek doen.

Jaar 2

In het tweede jaar ga je dieper in op de volksgezondheid, leefomgeving, voedingsgedrag en psychologie. En je krijgt vakken over management, innovatie, interventies, data-analyse en communicatie.

Jaar 3

De helft van jaar drie mag je zelf je vakken kiezen. Dan volg je helemaal je eigen interesses, bijvoorbeeld tijdens een minor. Je hebt nog maar weinig verplichte vakken.

Minor

Een minor bestaat uit een aantal vakken binnen een vakgebied. Zo kun je je verder specialiseren. Denk aan een minor over gezondheidszorg in ontwikkelingslanden, beleid, ruimtelijke ordening, communicatie, (sociale) psychologie en voeding & gezondheid. Je kunt de minor volgen in Wageningen, maar ook aan een andere universiteit.

Onderwijsvormen

– Hoorcolleges: een docent vertelt klassikaal de lesstof;
– Probleemgestuurd Onderwijs (PGO): je werkt met een groep en een begeleider aan een casus die je moet oplossen;
– Zelfstudie: zelfstudie zit in je rooster, maar kun je ook zelf inplannen buiten je rooster.

Studiebegeleiding

Bij WUR vinden we persoonlijke begeleiding en contact heel belangrijk. Daarom is het aantal begeleiders (docenten, studieadviseurs en – begeleiders) die jou helpt bij doorlopen van je studie een stuk groter dan bij andere universiteiten in Nederland. Daarmee maken we de kans dat je uitvalt tijdens je studie kleiner. Ook geeft die persoonlijke touch meer studieplezier. Dit bewijst dat we écht betrokken zijn bij je.

Vergelijk de opleiding

Nieuwsgierig naar hoe deze studie het doet vergeleken met vergelijkbare studies op andere universiteiten? Check de cijfers hier.

Meer weten?

Op nóg meer detailniveau ontdekken welke vakken je krijgt? Check het studieprogramma op de WUR website.

Na het afronden van de bacheloropleiding Gezondheid en Maatschappij doen veel studenten een master of ze gaan aan het werk.

Wat kun je worden met de bacheloropleiding Gezondheid en Maatschappij?

Een greep uit de mogelijkheden:

  • Programmamanager bij een gezondheidsfonds
  • Consultant voor het ontwikkelen van interventies
  • Onderzoeker volksgezondheid aan een universiteit
  • Projectmedewerker preventie in een gemeente
  • Beleidsmedewerker in een ziekenhuis
  • Adviseur jeugdgezondheidszorg
  • Programma officer bij een internationale ontwikkelingsorganisatie
  • Projectleider ‘Stoppen-met-roken’
“Door met studenten uit verschillende studies en achtergronden samen te werken leer je breed en vanuit verschillende invalshoeken kijken naar de uitdagingen in de preventie op het gebied van gezondheid, heel interessant!” – Alumnus Nicolette van der Zwaag

Aansluitende masters Gezondheid en Maatschappij

Veel studenten doen een master na hun bacheloropleiding. Daar krijg je nog meer kennis en vaardigheden mee. Deze masters sluiten mooi aan:

Een andere Wageningse masteropleiding kan ook. Je kiest dan in het derde jaar van je Bachelor vrije keuzevakken die maken dat je makkelijk instroomt bij het masterprogramma van je voorkeur. Je studieadviseur helpt je bij het bepalen van deze route, zodat je zonder vertraging instroomt.

Meer weten?

Gan dan de diepte in op de WUR website en lees meer over Na je studie.

Enthousiast over deze studie? Kom dan bij WUR studeren. Check aan de hand van deze toelatingsinfo voor de Bachelor Gezondheid en Maatschappij of je je zo kunt inschrijven of dat je nog even aan de bak moet.

Inschrijven Bachelor Gezondheid en Maatschappij

Je kunt je vandaag al inschrijven voor deze studie als je een van de onderstaande diploma’s (met profielen) bezit.

  • Vwo-diploma Natuur en Techniek
  • Vwo-diploma Natuur en Gezondheid
  • Vwo-diploma Economie en Maatschappij
  • Vwo-diploma Cultuur en Maatschappij (met wiskunde A of wiskunde B)

Een ander diploma?

Heb je de bovenstaande diploma’s niet? Geen zorgen, er zijn meerdere wegen naar Rome. Wat je achtergrond ook is, het is belangrijk dat je kunt aantonen dat je op vwo-niveau kennis hebt van de vereiste vakken. Dit toon je aan met je vwo-diploma of -deelcertificaat. Op basis van je hbo-propedeuse of bachelor of een buitenlands diploma maken we nog wel eens een uitzondering.

Meer weten?

Alle diepgaande info over deze toelatingseisen, vwo-deelcertificaten en routes lees je verder bij toelating en inschrijving.

Inschrijven

Ben jij zeker van deze studie? Inschrijven doe je in een paar stappen, bekijk ze hier!