Environmental Sciences
- Klimaat
- Maatschappij
- Natuur
Wil je ook een positieve impact maken op het milieu? Door bijvoorbeeld bij te dragen aan het terugdringen van klimaatverandering én sta jij voor duurzaamheid? Join the club van de bacheloropleiding Environmental Sciences.
Wat studeer je bij Environmental Sciences?
Bij deze Engelstalige bacheloropleiding ga je aan de slag met het zoeken naar oplossingen voor de grote uitdagingen van deze tijd. Denk bijvoorbeeld aan de uitputting van natuurlijke hulpbronnen, vervuiling en de energietransitie. Het wordt steeds zichtbaarder hoeveel impact wij als mensen hebben op onze aarde. En jij kan daarin een belangrijke rol spelen. Tijdens deze opleiding leer je milieu- en duurzaamheidsvraagstukken van verschillende kanten bekijken en beoordelen. Ook leer je verschillende oplossingen onderzoeken en toepassen.
Het mooie is dat je door een natuurwetenschappelijke én sociaalwetenschappelijke bril leert kijken naar duurzame oplossingen. Bijvoorbeeld door onderzoek te doen en na te gaan wat en hoe mensen, bedrijven en overheden kunnen bijdragen aan een betere leefomgeving.
Ontwerp mee aan een leefbare wereld voor nu en later!
Waarom deze studie?
- De mix van natuur-, sociale – en technologische wetenschappen geeft je een compleet beeld van de samenhang tussen mens en milieu.
- Je onderzoekt milieukwesties vanaf een campus waar we al meer dan 100 jaar kennis verzamelen en toepassen. Er ligt een schat aan mogelijkheden op je te wachten!
- Jouw kennis draagt direct bij aan een duurzamere toekomst van de planeet en het internationale netwerk van WUR kan je helpen wereldwijd impact te maken.
Brochure
Is de Bacheloropleiding Environmental Sciences iets voor jou? Lees hieronder meer over de vakken die je gaat volgen. Stel het jezelf eens voor: zie jij dit jezelf al doen? Ook belangrijk: de gehele opleiding is Engelstalig.
Wanneer je Environmental Sciences studeert, studeer je dit drie jaar, fulltime.
Jaar 1
Het eerste jaar is inleidend en oriënterend. Je volgt dus basisvakken, zoals wiskunde, scheikunde en natuurkunde. Verder volg je vakken over bodem, water en atmosfeer om de milieuwetenschappen te leren kennen. Daar komen ook nog vakken over ecologie en statistiek bij.
Jaar 2
De eerste helft van het tweede jaar volg je vakken die je voorbereiden op je specialisatie. Je gaat namelijk je major kiezen. Op basis van die keuze volg je in de tweede helft van het jaar verschillende vakken over de technologische, sociale of systematische kant van de milieuwetenschappen.
Jaar 3
Geen algemene vakken meer in het derde jaar. De ene helft van het jaar maak je een specialisatie af en de andere helft is vrije ruimte: dan kies je een minor of stel je zelf vakken samen die jou interesseren. Je sluit je bachelor af met een scriptie. Daarvoor zet je zelf een onderzoek op!
Minor
Tijdens je derde jaar kun je je kennis met een minor nog verbreden of verdiepen. Je kunt kiezen uit bijna vijftig minors binnen WUR. Of je volgt een minor bij een andere universiteit in Nederland of daarbuiten. Zelf een minor samenstellen kan ook. Je studieadviseur helpt je hierbij.
Onderwijsvormen
De studie bestaat uit:
– Hoorcolleges: een docent vertelt klassikaal de lesstof;
– Werkcolleges en groepswerk: dan doe je een opdracht met een projectgroepje;
– Veldpractica: je leert alles over veldwerk en gaat zelf aan de slag. Excursies horen hier ook bij;
– Zelfstudie: zelfstudie zit in je rooster, maar kun je ook zelf inplannen buiten je rooster.
Studiebegeleiding
Bij WUR vinden we persoonlijke begeleiding en contact heel belangrijk. Daarom is het aantal begeleiders (docenten, studieadviseurs en – begeleiders) die jou helpt bij doorlopen van je studie een stuk groter dan bij andere universiteiten in Nederland. Daarmee maken we de kans dat je uitvalt tijdens je studie kleiner. Ook geeft die persoonlijke touch meer studieplezier. Dit bewijst dat we écht betrokken zijn bij je.
Vergelijk de opleiding
Nieuwsgierig naar hoe deze studie het doet vergeleken met vergelijkbare studies op andere universiteiten? Check de cijfers hier.
Na het afronden van de bacheloropleiding Environmental Sciences doen veel studenten een master of ze gaan aan het werk.
Wat kun je worden met de bacheloropleiding Environmental Sciences?
Milieuwetenschappers kunnen op veel plekken terecht. In de industrie werken ze aan duurzame productiemethoden of doen ze aan milieumanagement. Bij de overheid werken ze aan milieubeleid, of ze zijn via adviesbureaus betrokken bij waterbeheer. Natuurlijk zijn veel afgestudeerden ook onderzoekers.
“Milieu- en Energie Expert zijn is erg veelzijdig, en ik merk dat de brede basis van mijn bachelor Environmental Sciences daarvoor erg handig is. Als milieukundige word je geacht om van alles wat af te weten.” – Alumnus Richard Engels
Aansluitende masters Environmental Sciences
Veel studenten doen een master na hun bacheloropleiding. Daarmee doe je nog meer kennis en vaardigheden op. Deze masters sluiten mooi aan:
- MSc Environmental Sciences
- MSc Urban Environmental Management
- MSc Climate Studies
- MSc Biobased Sciences
- MSc Aquaculture and Marine Resource Management
- MSc Development and Rural Innovation
Een andere Wageningse masteropleiding kan ook. Je kiest dan in het derde jaar van je Bachelor vrije keuzevakken die maken dat je makkelijk instroomt bij het masterprogramma van je voorkeur. Je studieadviseur helpt je bij het bepalen van deze route, zodat je zonder vertraging instroomt. Bij een andere universiteit of in het buitenland een master volgen is vaak ook mogelijk want je WUR Bachelordiploma wordt overal ter wereld erkend.
Meer weten?
Ga dan de diepte in op de WUR website en lees meer over Na je studie.
Enthousiast over deze studie? Kom dan bij WUR studeren. Het aantal plaatsen is onbeperkt (geen numerus fixus). Check aan de hand van deze toelatingsinfo voor de Bachelor Environmental Sciences of je je zo kunt inschrijven of dat je nog wat ‘huiswerk’ te doen hebt.
Inschrijven Bachelor Environmental Sciences
Je kunt je vandaag al inschrijven voor deze studie als je een van de onderstaande diploma’s (met profielen) bezit:
- Vwo-diploma Natuur en Techniek
- Vwo-diploma Natuur en Gezondheid met Natuurkunde
Een ander diploma?
Heb je niet de bovenstaande diploma’s of vakken? Geen paniek. Wat je achtergrond ook is, het is belangrijk dat je kunt aantonen dat je op vwo-niveau kennis hebt van de vereiste vakken. Dit toon je aan met je vwo-diploma of -deelcertificaten. Op basis van je hbo-propedeuse of bachelor of een buitenlands diploma wordt nog wel eens een uitzondering gemaakt.
Meer weten?
Alle diepgaande info over deze toelatingseisen, vwo-deelcertificaten en routes lees je hier.