Verbeter de leesbaarheid door kleuren donkerder te maken en transparantie te verminderen.

Terug

Communicatie en Life Sciences

Bachelor 3 jaar Nederlands
  • Communicatie
  • Maatschappij

Vind jij het interessant om bij te dragen aan depolarisatie rond thema’s als klimaatverandering? Om uit te zoeken hoe je mensen middels sociale media kunt motiveren tot duurzamer gedrag? Of juist hoe je inwoners kan beïnvloeden hun huis te verduurzamen? Dan is de bacheloropleiding Communicatie en Life Sciences je op het lijf geschreven.

Wat studeer je bij Communicatie en Life Sciences?

In deze studie leer je alles over communicatie rondom maatschappelijke uitdagingen zoals klimaat, duurzaamheid, natuur, gezondheid en voeding. Je draagt met jouw skills straks direct bij aan de vraagstukken die jij interessant vindt en wilt oplossen.

Met Communicatie en Life Sciences word je een echte bruggenbouwer tussen mensen met verschillende achtergronden, meningen en belangen. Je leert hoe je met allerlei vormen van communicatie je mensen bij elkaar brengt om verandering teweeg te brengen.

Echt impact maken met de mooie ontwikkelingen die er al zijn. Creëer een bewustzijn, motiveer en beïnvloed, zo verander jij de toekomst.

Waarom deze studie?

  • Het is de enige opleiding Communicatiewetenschap in Nederland gericht op uitdagingen in natuur, klimaat, gezondheid, duurzaamheid en voeding. 
  • Je leert hoe je met (sociale) media ideeën van burgers en de politiek beïnvloedt. Met deze kennis kan je bijdragen aan een betere en gezondere wereld.
  • Je zet maatschappelijke oplossingen om in actie doordat jij voor de verbinding zorgt tussen mensen en organisaties.  

Brochure

Vraag gratis de digitale brochure aan.

Loop jij warm voor de Bacheloropleiding  Communicatie en Life Sciences? Bekijk hieronder de vakken die je gaat volgen, dan weet je wat je te wachten staat. Ga ook nog eens goed na of je hier ook enthousiast van wordt. Klinkt dit als jouw toekomst?
Wanneer je Communicatie en Life Sciences studeert, studeer je dit drie jaar, fulltime.

Jaar 1

In het eerste jaar leg je een stevige basis met vakken over communicatie en sociologie, sociale psychologie en onderzoeksmethodologie. Zo wordt  het analyseren van maatschappelijke problemen voor jou straks een eitje. Aan het eind van het jaar ga je deze kennis ook echt toepassen op een life science-domein. Je vakken worden dit jaar in het Nederlands gegeven.

Jaar 2

In het tweede jaar verdiep je wat je in het eerste jaar geleerd hebt. Ook maak je kennis met disciplines als bestuurskunde, filosofie and beleidswetenschappen, waarbij sommige vakken in het Engels gegeven worden. Je krijgt ook ruimte om je eigen vakken te kiezen. Zo kun je jezelf alvast richten op de specialisatie die jouw interesse heeft!

Jaar 3

Met vakken als risicocommunicatie, communicatie en beleidsvorming en onderzoek voor effectieve communicatie verdiep je je kennis in het derde jaar verder. Deze volg je allemaal in het Engels. Je kunt zelfs vakken volgen aan een andere universiteit, zelfs in het buitenland. Uiteindelijk sluit je je bachelor af met een thesis, waarin je communicatie en life science combineert in een klein onderzoek.

Onderwijsvormen

De studie bestaat uit:
– Hoorcolleges: een docent vertelt klassikaal de lesstof;
– Zelfstudie: zelfstudie zit in je rooster, maar kun je ook zelf inplannen buiten je rooster;
– Groepswerk: je werkt onder begeleiding van een docent met een kleine groep studiegenoten aan een probleem of casus.

Studiebegeleiding

Bij WUR vinden we persoonlijke begeleiding en contact heel belangrijk. Daarom is het aantal begeleiders (docenten, studieadviseurs en – begeleiders) die jou helpt bij doorlopen van je studie een stuk groter dan bij andere universiteiten in Nederland. Daarmee maken we de kans dat je uitvalt tijdens je studie kleiner. Ook geeft die persoonlijke touch meer studieplezier. Dit bewijst dat we écht betrokken zijn bij je.

Vergelijk de opleiding

Nieuwsgierig naar hoe deze studie het doet vergeleken met vergelijkbare studies op andere universiteiten? Check de cijfers hier.

Meer weten?

Ga de diepte in op de WUR website en lees meer over het studieprogramma.

Na het afronden van de bacheloropleiding Communicatie en Life Sciences doen veel studenten een master of ze gaan aan het werk.

Wat kun je worden met de bacheloropleiding Communicatie en Life Sciences?

Je kunt een heleboel kanten op. Zo kun je bijvoorbeeld aan de slag bij:

  • De overheid;
  • Non-profit organisaties;
  • De media;
  • Kennisinstituten zoals: Voedingscentrum, het Nederlands Instituut voor Sport en Beweging of Milieu Centraal.
“Een paar maanden voordat ik afstudeerde had ik al een baan bij Waterschap De Dommel als projectmedewerker. Vervolgens groeide ik door naar de functie van Regiobeheerder. In deze functie ben ik verantwoordelijk voor het stroomgebied; ‘s winters niet te veel water en in de zomer water langer vasthouden.” – Alumna Lenna

Aansluitende masters Communicatie en Life Sciences

Veel studenten doen een master na hun bacheloropleiding. Hiermee krijg je nog meer kennis en vaardigheden in jouw vakgebied. Deze masters sluiten mooi aan:

Een andere Wageningse masteropleiding kan ook. Je kiest dan in het derde jaar van je Bachelor vrije keuzevakken die maken dat je makkelijk instroomt bij het masterprogramma van je voorkeur. Je studieadviseur helpt je bij het bepalen van deze route, zodat je zonder vertraging instroomt.

Enthousiast? Kom studeren bij WUR. Het aantal plaatsen is onbeperkt. Check aan de hand van deze toelatingsinfo voor de Bachelor Communicatie en Life Sciences of je je zo kunt inschrijven of dat je nog wat werk aan de winkel hebt.

Inschrijven Bachelor Communicatie en Life Sciences

Je kunt je vandaag al inschrijven voor deze studie als je een van de onderstaande diploma’s (met profielen) bezit.

  • Vwo-diploma Natuur en Techniek
  • Vwo-diploma Natuur en Gezondheid
  • Vwo-diploma Economie en Maatschappij
  • Vwo-diploma Cultuur en Maatschappij

Een ander diploma?

Heb je de bovenstaande diploma’s niet? Maak je niet druk. Wat je achtergrond ook is, het is belangrijk dat je kunt aantonen dat je op vwo-niveau kennis hebt van bepaalde vakken. Met de bovenstaande diploma’s heb je die kennis sowieso. En anders moet je dat kunnen aantonen met een vwo-deelcertificaat. Op basis van je hbo-propedeuse of bachelor of een buitenlands diploma wordt nog wel eens een uitzondering gemaakt.

Meer weten?

Alle diepgaande info over deze toelatingseisen, vwo-deelcertificaten en routes lees je verder bij toelating en inschrijving.

Inschrijven

Ben jij zeker van deze studie? Inschrijven doe je in een paar stappen, bekijk ze hier!