bachelor biotechnologie wageningen university

Verbeter de leesbaarheid door kleuren donkerder te maken en transparantie te verminderen.

Terug
bachelor biotechnologie wageningen university

Biotechnologie

Bachelor 3 jaar Nederlands
  • Gezondheid
  • Natuur
  • Technologie

Ben jij lekker down to earth en graag bezig met een combi van biologie, scheikunde en wiskunde? En denk jij dat er nog veel meer slimme oplossingen te vinden zijn binnen hernieuwbare grondstoffen, medicijnen, vaccins, levensmiddelenproductie en milieuverontreiniging? Ontdek dan de wetenschappelijke ontwikkelingen hierover binnen de biologie én techniek bij de bacheloropleiding Biotechnologie.

Wat studeer je bij Biotechnologie?

Je gaat aan het werk met bacteriën (microbiologie), je verandert DNA (gentechnologie) en je ontwerpt industriële installaties inclusief reactoren van de 50 m3 (procestechnologie). Aan jou de taak om deze drie vakgebieden samen te brengen tot intelligente, groene oplossingen op het gebied van biobrandstoffen, medicijnen, vaccins, klimaat, leefomgeving en voedsel. En no worries: je studeert bij de WUR om hier alles over te leren. Het al kunnen hoeft dus zeker niet.

Daag jezelf uit en ontwikkel intelligente, groene oplossingen voor een duurzame toekomst!

Waarom deze studie?

  • Deze opleiding brengt als een van de weinige wetenschappelijke studies in Nederland biologie en technologie bij elkaar. 
  • Interessante combi’s van onderwerpen zoals biologie en proceskunde = bioproceskunde. 
  • Altijd een praktische toepassing van wetenschap. Bijvoorbeeld het inzetten van biologie om essentiële stoffen te produceren. 

Meer informatie over Biotechnologie

Meer weten? Ga dan de diepte in op de WUR website. Lees meer over het studieprogramma, wat je na je studie kunt gaan doen en hoe het zit met toelating en inschrijving.

Educatieve Game

Op een leuke manier kennis maken met Biotechnologie?

Spreekt de Bacheloropleiding Biotechnologie je aan? Kijk dan hier welke vakken je gaat volgen en wat je kunt verwachten. Vraag jezelf af: maakt dit mij enthousiast en zie ik mezelf hier al studeren?  

Wanneer je Biotechnologie studeert, studeer je dit drie jaar, fulltime.  De studie begint in het Nederlands en schakelt geleidelijk over naar het Engels. De vakken in het eerste jaar zijn alle verplicht, later krijg je meer keuzeruimte. 

Jaar 1

Het eerste studiejaar legt de basis voor de hele studie. Je volgt algemene vakken in celbiologie, microbiologie, biochemie, scheikunde en wiskunde met studenten uit andere vakgebieden, maar ook opleidingsspecifieke vakken zoals Biotechnologie 1, Proceskunde en Cell Factory Design. 

Jaar 2

In het tweede studie jaar bouw je op de kennis die je in het eerste jaar hebt opgedaan. Je volgt nu meer biologische en procestechnologische vakken. Ook krijg je de kans om je te specialiseren in jouw favoriete richting: biologisch, chemisch of engineering.

Jaar 3

In het derde jaar krijg je de ruimte om zelf je keuzevakken in te delen. Die mogen verbonden zijn aan biotechnologie, maar mogen ook gaan over andere wetenschapsgebieden. Je gaat hiernaast aan de slag met je thesis, een zelfstandig onderzoek naar een onderwerp dat je zelf uitkiest. Bij Biotechnologie is de thesis lang genoeg om zelf ook de proeven in het lab uit te voeren. 

Minor

Tijdens je derde jaar kun je je kennis met een minor nog verbreden of verdiepen. Deze minor kies je helemaal zelf. Je volgt hem in Nederland of in het buitenland. Een minor is een van de opties voor het invullen van de vrije keuze. 

Onderwijsvormen

De studie bestaat uit: 
– Hoorcolleges: een docent vertelt klassikaal de lesstof; 
– Werkcolleges: met behulp van een docent werk je alleen of in een klein groepje aan een opdracht; vaak gebruik je computersimulaties 
– Practica: dan doe je experimenten in een laboratorium of practicumzaal. Denk aan het uitvoeren van chemische proeven of kweken van bacteriën in het laboratorium of het in elkaar zetten van een bioreactor in een practicumzaal; 
– Groepswerk: je werkt met een groep en een begeleider aan een casus die je moet oplossen; 
– Zelfstudie: zelfstudie zit in je rooster, maar kun je ook zelf inplannen buiten je rooster.

Studiebegeleiding

Bij WUR vinden we persoonlijke begeleiding en contact heel belangrijk. Daarom is het aantal begeleiders (docenten, studieadviseurs en – begeleiders) die jou helpt bij doorlopen van je studie een stuk groter dan bij andere universiteiten in Nederland. Daarmee maken we de kans dat je uitvalt tijdens je studie kleiner. Ook geeft die persoonlijke touch meer studieplezier. Dit bewijst dat we écht betrokken zijn bij je.  

Vergelijk de opleiding

Nieuwsgierig naar hoe deze studie het doet vergeleken met vergelijkbare studies op andere universiteiten? Check de cijfers hier.

Meer weten?

Ga de diepte in op de WUR website en lees meer over het studieprogramma.

Na het afronden van de bacheloropleiding Biotechnologie doen de meeste studenten een master, vaak ook in Wageningen. 

Wat kun je worden met de bacheloropleiding Biotechnologie?

Je kunt heel veel kanten op. Denk o.a. aan:

  • Een onderzoeksfunctie
  • Een vaktechnische ingenieursfunctie
  • Een management- en/of beleidsfunctie
“De redenen om promovendus te worden waren onder andere het kunnen zoeken naar verklaringen, reizen, zelfontwikkeling en vrijheid. Deze aspecten zijn bij Unilever ook nadrukkelijk aanwezig.” – Alumnus Pieter 

Aansluitende masters Biotechnologie

Veel studenten doen een master na hun bacheloropleiding. Zo kun je je kennis en vaardigheden nog verder uitbreiden. Liefst 7 masters laten BSc Biotechnologie afgestudeerden zonder beperkingen toe: 

Een andere Wageningse masteropleiding kan ook. Je kiest dan in het derde jaar van je Bachelor vrije keuzevakken die maken dat je makkelijk instroomt bij het masterprogramma van je voorkeur. Je studieadviseur helpt je bij het bepalen van deze route, zodat je zonder vertraging instroomt. Bij een andere universiteit of in het buitenland een master volgen is vaak ook mogelijk want je WUR Bachelordiploma wordt overal ter wereld erkend.  

Meer weten?

Ga dan de diepte in op de WUR website en lees meer over Na je studie.

Heeft deze studie je aandacht te pakken? Kom dan bij WUR studeren. Er is geen numerus fixus. Check aan de hand van deze toelatingsinfo voor de Bachelor Biotechnologie of je je zo kunt inschrijven of dat je nog wat werk aan de winkel hebt. 

Inschrijven Bachelor Biotechnologie

Je kunt je vandaag al inschrijven voor deze studie als je een van de onderstaande diploma’s (met profielen) bezit. 

  • Vwo-diploma Natuur en Techniek 
  • Vwo-diploma Natuur en Gezondheid met Wiskunde B 

Een ander diploma?

Heb je niet de bovenstaande diploma’s? Niet getreurd, er zijn ook andere opties. Wat je achtergrond ook is, het is belangrijk dat je kunt aantonen dat je op vwo-niveau kennis hebt van Wiskunde B, Scheikunde, Engels, Nederlands en of Biologie of Natuurkunde. Met de bovenstaande diploma’s heb je die kennis sowieso. En anders moet je dat kunnen aantonen met een vwo-deelcertificaat. Op basis van je hbo-propedeuse of bachelor of een buitenlands diploma wordt nog wel eens een uitzondering gemaakt. 

Meer weten?

Alle diepgaande info over deze toelatingseisen, vwo-deelcertificaten en routes lees je verder bij toelating en inschrijving.

Inschrijven

Ben jij zeker van deze studie? Inschrijven doe je in een paar stappen, bekijk ze hier!