bachelor bedrijfs- en consumentenwetenschappen wageningen university

Verbeter de leesbaarheid door kleuren donkerder te maken en transparantie te verminderen.

Terug
bachelor bedrijfs- en consumentenwetenschappen wageningen university

Bedrijfs- en Consumenten­wetenschappen

Bachelor 3 jaar Nederlands
 • Economie
 • Maatschappij
 • Voedsel

Van grond tot mond. Van de fabriek tot het in huis hebben van een product. En van het gebruik van dat product tot aan afvalverwerking. Vind jij het interessant hoe deze processen gaan? En hoe denk jij dat bedrijven en consumenten duurzamere en verantwoordelijkere keuzes kunnen gaan maken? Vergroot dan je impact met de bacheloropleiding Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen.

Wat studeer je bij Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen?

Ga elke schakel in de keten langs: productie, logistiek, marketing en bekijk vanuit de wetenschap hoe het voor het bedrijf, de consument en de wereld daaromheen beter kan. Hoe kunnen bedrijfsprocessen efficiënter, duurzamer en beter? Wat heeft de consument nodig om een bepaalde levensstijl vorm te geven? Welke factoren beïnvloeden consumenten om verantwoordelijkere keuzes te maken? En waarom is een duurzame, gezonde keuze voor productiewijzen en voor producten zo moeilijk voor veel mensen? Met tools vanuit psychologie, sociologie, (bedrijfs)economie, marketing, management, communicatie, logistiek en data analyse werk je naar concrete oplossingen toe. 

Of het nu gaat om de bedrijfskundige kant of consumentengedrag: verbeteren, innoveren en de wereld een stukje mooier maken, dat is wat je doet met deze studie.  

Waarom deze studie?

 • Je bestudeert de productieketen inclusief het perspectief van de consument, een manier van kijken die je niet tegenkomt bij andere bedrijfskundige opleidingen. 
 • Je past je wetenschappelijke kennis en vaardigheden direct praktisch toe, in je studie, maar ook bijvoorbeeld bij je vereniging, in een (bij)baan of eigen bedrijf. 
 • Je leert duurzaam en innovatief te denken en te handelen: je ontwikkelt je dus toekomstproof!  

Meer informatie over Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen

Meer weten? Ga dan de diepte in op de WUR website. Lees meer over het studieprogramma, wat je na je studie kunt gaan doen en hoe het zit met toelating en inschrijving.

Brochure

Vraag gratis de digitale brochure aan.

Is de Bacheloropleiding Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen iets voor jou? Kijk hier welke vakken je kunt volgen en wat je te wachten staat. Zie je jezelf deze opleiding al volgen?

Wanneer je Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen studeert, studeer je dit drie jaar, fulltime.  

Jaar 1

In het eerste studiejaar ontwikkel je een brede basis met vakken als Management, Marketing, Sociologie, Recht, Wiskunde, Statistiek en Wetenschappelijke Vaardigheden. 

Jaar 2

In je tweede studiejaar komt het moment om een keuze te maken: specialiseer je je in de richting Bedrijf of Consument? Als je écht niet kunt kiezen, kun je gelukkig de keuzeruimte in je derde jaar gebruiken om de twee richtingen alsnog te combineren. 

Jaar 3 

In het derde jaar volg je de laatste vakken van de opleiding, schrijf je je scriptie en krijg je de kans om via keuzevakken jouw kennis te verbreden. 

Minor

De keuzeruimte in je derde jaar kun je ook invullen met een minor. Deze minor kies je helemaal zelf. Of je stelt er gewoon zelf een samen. Je doet je minor in Nederland of in het buitenland.

Onderwijsvormen

De studie bestaat uit:
– Hoorcolleges: een docent vertelt klassikaal de lesstof. Deze colleges worden in het Nederlands of Engels gegeven; 
– Werkcolleges: dan doe je een individuele opdracht of een opdracht met een groepje; 
– Zelfstudie: zelfstudie zit in je rooster, maar kun je ook zelf inplannen buiten je rooster. 

Studiebegeleiding

Bij WUR vinden we persoonlijke begeleiding en contact heel belangrijk. Daarom is het aantal begeleiders (docenten, studieadviseurs en –begeleiders) die jou helpt bij doorlopen van je studie een stuk groter dan bij andere universiteiten in Nederland. Daarmee maken we de kans dat je uitvalt tijdens je studie kleiner. Die persoonlijke touch geeft ook meer studieplezier.

Vergelijk de opleiding

Nieuwsgierig naar hoe deze studie het doet vergeleken met vergelijkbare studies op andere universiteiten? Check de cijfers hier.

Meer weten?

Op nóg meer detailniveau ontdekken welke vakken je krijgt? Check hier het studieprogramma.

Na het afronden van de bacheloropleiding Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen doen veel studenten een master of ze gaan aan het werk. 

Wat kun je worden met de bacheloropleiding Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen?

Deze studie opent heel wat deuren. Zo kun je bijvoorbeeld een baan krijgen als:

 • Marketing-expert 
 • Bedrijfsleider
 • Consumer insight manager 
 • Business intelligence specialist
 • Consultant
 • Data management specialist
 • Trainee van een bedrijf 
“Wat ik mega leuk vind om te zien is hoe de brede achtergrond in BBC me helpt om te navigeren tussen de verschillende disciplines om samen tot de perfecte box voor de klant te komen in mijn werk bij HelloFresh.” – Alumna Dorien

Aansluitende masters Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen

Veel studenten doen een master na hun bacheloropleiding. Hiermee ontwikkel je nog meer kennis en vaardigheden. Deze masters sluiten mooi aan:

Een andere Wageningse masteropleiding kan ook. Je kiest dan in het derde jaar van je Bachelor vrije keuzevakken die maken dat je makkelijk instroomt bij het masterprogramma van je voorkeur. Je studieadviseur helpt je bij het bepalen van deze route, zodat je zonder vertraging instroomt. Bij een andere universiteit of in het buitenland een master volgen is vaak ook mogelijk.

Meer weten?

Ga dan de diepte in op de WUR website en lees meer over Na je studie.

Enthousiast over deze studie? Kom dan bij WUR studeren. Het aantal plaatsen is onbeperkt. Check aan de hand van deze toelatingsinfo voor de Bachelor Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen of je je zo kunt inschrijven of dat je nog wat ‘huiswerk’ te doen hebt.

Inschrijven Bachelor Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen

Je kunt je vandaag al inschrijven voor deze studie als je een van de onderstaande diploma’s (met profielen) bezit.

 • Vwo-diploma Natuur en Techniek 
 • Vwo-diploma Natuur en Gezondheid 
 • Vwo-diploma Economie en Maatschappij 
 • Vwo-diploma Cultuur en Maatschappij (met wiskunde A of wiskunde B)

Een ander diploma?

Heb je niet de bovenstaande diploma’s? Geen zorgen. Wat je achtergrond ook is, het is belangrijk dat je kunt aantonen dat je op vwo-niveau kennis hebt van de vakken Engels, Nederlands en Wiskunde A of B. Met de bovenstaande diploma’s heb je die kennis sowieso. En anders moet je dat kunnen aantonen met een vwo-deelcertificaat. Op basis van je hbo-propedeuse of bachelor of een buitenlands diploma wordt nog wel eens een uitzondering gemaakt.

Meer weten?

Alle diepgaande info over deze toelatingseisen, vwo-deelcertificaten en routes lees je hier.

Inschrijven

Ben jij zeker van deze studie? Inschrijven doe je in een paar stappen, bekijk ze hier!