bachelor animal sciences wageningen university

Verbeter de leesbaarheid door kleuren donkerder te maken en transparantie te verminderen.

Terug
bachelor animal sciences wageningen university

Animal Sciences

Bachelor 3 jaar Engels
  • Gezondheid
  • Natuur
  • Voedsel

Ben jij gek van dieren? En lijkt het jou mooi mensen en dieren zo te laten samenleven dat ze beiden hun beste leven leiden? Kijk dan niet de kat uit de boom en ga voor de bacheloropleiding Animal Sciences. 

Wat studeer je bij Animal Sciences?

Vanuit de wetenschap ben je bezig met dieren die nauw verbonden zijn met mensen. Denk aan dieren als voedsel, als gezelschap, in de sport, bij afvalbeheer, in natuurbehoud, in het onderwijs of bij recreatie bijvoorbeeld. Tijdens de opleiding neem je dieren en hoe ze samen met ons leven onder de loep én bekijk je hoe dit beter, duurzamer en verantwoordelijker kan. Je leert oplossingsgericht te denken en ontwikkelt methodes om dieren optimaal te verzorgen en te managen.

Met Animal Sciences verander jij de toekomst lokaal en wereldwijd voor dieren en hun leefomgeving. 

Waarom deze studie?

  • Je kijkt naar dieren en hun omgeving. Welke impact heeft die omgeving op het gedrag, groei en welzijn van de dieren?
  • Je begrijpt de natuurlijke processen in een dier. Bijvoorbeeld ademhaling, hormonen, spijsvertering en bloedsomloop.
  • Je komt met duurzame oplossingen voor maatschappelijke problemen in de dierhouderijen wereldwijd. Op dit moment heel actueel en urgent!

Brochure

Vraag gratis de digitale brochure aan.

Lijkt de Bacheloropleiding Animal Sciences je wel wat? Check dan hieronder welke vakken je zoal krijgt zodat je weet wat je kunt verwachten. Want wanneer je Animal Sciences studeert, studeer je dit drie jaar, fulltime. De eerste anderhalf jaar leg je de basis, daarna specialiseer jij je dieper en ga je wellicht op exchange naar het buitenland.

Jaar 1

Je gaat je oriënteren in de dierwetenschappen in de biologie van gedomesticeerde dieren en je leert meer over chemie, wiskunde en statistiek. Aan het einde van dit jaar volg je ook een stage. Kan je gelijk je kennis in de praktijk ervaren.

Jaar 2

Tijd om je te specialiseren! In het tweede jaar volg je verdiepende vakken over onder andere genetica, ecologie en immunologie en kies je een specialisatie: ‘Animal Management and Care’ of ‘Biological Funtioning of Animals’. Oftewel: je focust je op de omgeving en het welzijn van dieren, of wat er binnenin een dier afspeelt qua biologische processen.

Jaar 3

In het derde jaar volg je nog meer specialisatievakken, maar voor het grootste gedeelte bepaal je zelf wat je doet. Verbreed je horizon door vakken van andere opleidingen te volgen, ook in het buitenland, of kies een minor die bij je past. Je sluit je opleiding af met een thesis waar je een klein onderzoek voor doet.

Minor

Tijdens je derde jaar kun je je kennis met een minor nog verbreden of verdiepen. Deze minor kies je helemaal zelf. Of je stelt zelf een minor samen. Je kunt zelfs vakken bij andere universiteiten volgen, ook in het buitenland. Je studieadviseur kan je hierbij helpen.

Onderwijsvormen

De studie bestaat uit:
– Hoorcolleges: een docent vertelt klassikaal de lesstof;
– Werkcolleges en groepswerk: dan doe je een opdracht met een projectgroepje, met of zonder docent;
– Practica: dan voer je samen of alleen experimenten uit in een laboratorium of via modellen, simulaties en analyses op een computer;
– Excursies: je ziet de theorie in de praktijk, en gaat er daarna zelf mee aan de slag; dan doe je veldonderzoek, of je gaat op een excursie.
– Zelfstudie: zelfstudie zit in je rooster, maar kun je ook zelf inplannen buiten je rooster.

Studiebegeleiding

Bij WUR vinden we persoonlijke begeleiding en contact heel belangrijk. Daarom is het aantal begeleiders (docenten, studieadviseurs en -begeleiders) die jou helpt bij het doorlopen van je studie een stuk groter dan bij andere universiteiten in Nederland. Daarmee maken we de kans dat je uitvalt tijdens je studie kleiner. Ook geeft die persoonlijke touch meer studieplezier. Dit bewijst dat we écht betrokken met je zijn.

Vergelijk de opleiding

Nieuwsgierig naar hoe deze studie het doet vergeleken met vergelijkbare studies op andere universiteiten? Check de cijfers hier.

Meer weten?

Ga de diepte in op de WUR website en lees meer over het studieprogramma.

Na het afronden van de bacheloropleiding Animal Sciences doen veel studenten een master in Wageningen.

Wat kun je worden met Animal Sciences?

Dat is heel divers. Dierenwetenschappers komen terecht bij bedrijven, onderzoeksinstituten, in de publieke sector of bij non-profit organisaties. Denk aan een baan als:

  • Beleidsadviseur bij vraagstukken over dierwelzijn, – gezondheid of agrarische landinrichting;
  • Productmanager van diervoeders;
  • Onderzoeker of promovendus bij een universiteit of onderzoeksafdeling;
  • Biologiedocent op de middelbare school;
  • Projectleider van genetische biodiversiteit programma’s;
  • Adviseur in diergedrag of ecologie, in Nederland of daarbuiten.
“I recently started a new and very exciting job as Technical Support Engineer at CowManager. CowManager produces ear sensors and software for cows, to analyse the collected data in order to give customers useful insights in the heat and health state of cows.” – Alumna Sanne

Aansluitende masters Animal Sciences

Veel studenten doen een master na hun bacheloropleiding. Daarmee doe je nog meer kennis en professionele vaardigheden op. Deze masters sluiten mooi aan:

Een andere Wageningse masteropleiding kan ook. Je kiest dan in het derde jaar van je Bachelor vrije keuzevakken die maken dat je makkelijk instroomt bij het masterprogramma van je voorkeur. Je studieadviseur helpt je bij het bepalen van deze route, zodat je zonder vertraging instroomt. Bij een andere universiteit of in het buitenland een master volgen is vaak ook mogelijk want je WUR Bachelordiploma wordt overal ter wereld erkend.

Meer weten?

Ga dan de diepte in op de WUR website en lees meer over Na je studie.

Enthousiast over deze studie? Kom dan bij WUR studeren. Het aantal plaatsen is onbeperkt (geen numerus fixus). Check aan de hand van deze toelatingsinfo voor de Bachelor Animal Sciences of je je zo kunt inschrijven of dat je nog wat ‘huiswerk’ te doen hebt.

Toelating Bachelor Animal Sciences

Je kunt je vandaag al inschrijven voor deze studie als je een vwo-diploma met de volgende profielen bezit.

  • Natuur en Techniek met Biologie
  • Natuur en Gezondheid
  • Economie en Maatschappij met Scheikunde en Biologie
  • Cultuur en Maatschappij met Scheikunde, Wiskunde A of B en Biologie

Een ander diploma?

Heb je niet de bovenstaande diploma’s? Niet getreurd, er zijn meerdere wegen naar Rome. Wat je achtergrond ook is, het is belangrijk dat je kunt aantonen dat je op vwo-niveau kennis hebt van relevante vakken. Dat toon je aan met je vwo-diploma en eventueel aanvullende deelcertificaten. Op basis van je hbo-propedeuse of bachelor of een buitenlands diploma wordt nog wel eens een uitzondering gemaakt.

Meer weten?

Alle diepgaande info over deze toelatingseisen, vwo-deelcertificaten en routes lees je verder bij toelating en inschrijving.

Inschrijven

Ben jij zeker van deze studie? Inschrijven doe je in een paar stappen, bekijk ze hier!