Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Planning
- Klimaat
- Maatschappij
- Natuur
Ben je benieuwd naar het landschap om je heen en alles wat daarbij komt kijken? En heb je vaak ideeën over hoe een park, bos, landschap, natuurgebied of woonwijk anders of beter kan worden ingericht? Zet jezelf dan met de bacheloropleiding Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Planning op de kaart.
Wat studeer je bij Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Planning?
Misschien ontwikkel jij met je creatieve brein wel het landschap van de toekomst. Bedenk bijvoorbeeld een nieuwe, gezonde leefomgeving voor bewoners van een woonwijk. Maak een nieuw landschapsontwerp voor duurzame voedselproductie. Denk mee over een nieuwe omgeving rondom rivieren die tegen klimaatverandering bestand is. Of houd je bezig met het omvormen van een oud militair oefenterrein naar een bosrijk gebied waar mensen en dieren goed kunnen samenleven.
Tijdens je studie leer je alles over rekening houden met de wensen van bewoners, gebruikers of andere belanghebbenden (sociaalwetenschappelijke kant) en natuur en dier (de natuurwetenschappelijke kant). Je vormt op basis hiervan een duurzame verbinding tussen ecologie, bodem, hydrologie, cultuurhistorie, geografie, economie, beleid én verschillende stakeholders. Onderbouw je eigen ontwerp vervolgens met een krachtig staaltje wetenschappelijke analyse.
Jij draagt met jouw analyse en ontwerp bij aan een groenere, duurzamere wereld, nu én later!
Waarom deze studie?
- Je gaat tijdens de opleiding op pad en haalt inspiratie op tijdens excursies voor jouw onderzoek en ontwerpen.
- Je wordt met wetenschappelijke kennis en analyses gericht opgeleid in de wereld van Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Planning.
- Met deze opleiding bij WUR ben je vanzelfsprekend bezig met duurzaamheid, de effecten van klimaatverandering en duurzame voedselproductie. Toekomstproof dus!
Meer informatie over Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Planning
Meer weten? Ga dan de diepte in op de WUR website. Lees meer over het studieprogramma, wat je na je studie kunt gaan doen en hoe het zit met toelating en inschrijving.
Brochure
Ben jij al razend benieuwd wat de opleiding Bacheloropleiding Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Planning inhoudt? Kijk dan hier welke vakken je gaat volgen en wat je kunt verwachten, als je voor deze studie kiest.
Wanneer je Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Planning studeert, studeer je 3 jaar fulltime.
Jaar 1
Je eerste jaar is meteen gericht op kennis én vaardigheden. Je krijgt vakken over ecologie, bodem, water, geografie, landschapsarchitectuur en ruimtelijke planning. Je gaat op excursie door de verschillende landschappen van Nederland en aan het einde van je eerste jaar pas je voor het eerst al deze kennis toe in ontwerp- en planningsstudio’s.
Jaar 2
In het tweede jaar leer je over economie, politiek, psychologie en geschiedenis. Daarnaast ga je dieper in op de rol van ontwerper en planner en train je je vaardigheden om onderzoek te doen. Je kiest in het tweede jaar ook voor één van de twee majors: Landschapsarchitectuur of Ruimtelijke Planning.
Jaar 3
Je begint het derde jaar met keuzevakken. Daarin heb je veel vrijheid om vakken van WUR of van andere universiteiten te kiezen. Vervolgens gaat je specialisatie verder in de rest van het studiejaar.
Onderwijsvormen
De studie bestaat uit:
– Hoorcollege
– Werkgroepen
– Ontwerpstudio
– Zelfstudie
– Veldexcursies
Studiebegeleiding
Bij WUR vinden we persoonlijke begeleiding en contact heel belangrijk. Daarom is het aantal begeleiders (docenten, studieadviseurs en – begeleiders) die jou helpt bij doorlopen van je studie een stuk groter dan bij andere universiteiten in Nederland. Daarmee maken we de kans dat je uitvalt tijdens je studie kleiner. Ook geeft die persoonlijke touch meer studieplezier. Dit bewijst dat we écht betrokken zijn bij je.
Vergelijk de opleiding
Nieuwsgierig naar hoe deze studie het doet vergeleken met vergelijkbare studies op andere universiteiten? Check de cijfers hier.
Na het afronden van de bacheloropleiding Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Planning doen veel studenten een master in Wageningen.
Wat kun je worden met de bacheloropleiding Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Planning?
Een greep uit de mogelijkheden:
- Landschapsarchitect bij een adviesbureau of bij de overheid
- Planoloog of gebiedsontwikkelaar bij een gemeente
- Beleidsmedewerker bij een gemeente
- Projectleider van een reconstructieproject
- Onderzoeker bij een universiteit in binnen- of buitenland
“Je leert het landschap om je heen lezen vanuit diverse disciplines, en daardoor ga je het landschap echt anders bekijken en waarderen. Die kennis blijf ik de rest van mijn leven bij me houden!” – Alumnus Bart Steman
Aansluitende masters
Veel studenten doen een master na hun bacheloropleiding. Daar krijg je nog meer kennis en vaardigheden mee. Deze masters sluiten mooi aan:
- MSc Landscape Architecture and Planning
- MSc Tourism, Society and Environment
- MSc Geo-Information Science
- MSc Development and Rural Innovation
- MSc Climate Studies
Een andere Wageningse masteropleiding kan ook. Je kiest dan in het derde jaar van je Bachelor vrije keuzevakken die maken dat je makkelijk instroomt bij het masterprogramma van je voorkeur. Je studieadviseur helpt je bij het bepalen van deze route, zodat je zonder vertraging instroomt.
Meer weten?
Ga dan de diepte in op de WUR website en lees meer over Na je studie.
Enthousiast over deze studie? Kom dan bij WUR studeren. Check aan de hand van deze toelatingsinfo voor de Bachelor Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Planning of je je zo kunt inschrijven of dat je nog even aan de bak moet.
Inschrijven Bachelor Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Planning
Je kunt je vandaag al inschrijven voor deze studie als je een van de onderstaande diploma’s (met profielen) bezit.
- Natuur en Techniek (met aardrijkskunde of biologie)
- Natuur en Gezondheid
- Economie en Maatschappij (met aardrijkskunde of biologie)
- Cultuur en Maatschappij (met wiskunde A of wiskunde B en aardrijkskunde of biologie)
Een ander diploma?
Heb je de bovenstaande diploma’s niet? Geen zorgen, er zijn meerdere wegen naar Rome. Wat je achtergrond ook is, het is belangrijk dat je kunt aantonen dat je op vwo-niveau kennis hebt van de vereiste vakken. Dit toon je aan met je vwo-diploma of -deelcertificaat. Op basis van je hbo-propedeuse of bachelor of een buitenlands diploma maken we nog wel eens een uitzondering.
Meer weten?
Alle diepgaande info over deze toelatingseisen, vwo-deelcertificaten en routes lees je verder bij toelating en inschrijving.