bachelor biologie wageningen university

Verbeter de leesbaarheid door kleuren donkerder te maken en transparantie te verminderen.

Terug
bachelor biologie wageningen university

Biologie

Bachelor 3 jaar Nederlands
  • Gezondheid
  • Klimaat
  • Natuur

Biologie leeft en bruist: van cel tot ecosysteem. Onderzoeken wat het effect is van klimaatverandering op de natuur? Of wil je nieuwe vaccins ontwikkelen? Dan floreer jij zeker weten bij de bacheloropleiding Biologie. 

Wat studeer je bij Biologie?

Je gaat bezig met alles wat te maken heeft met het leven op aarde. Van planten tot dieren en mensen, van cellen tot micro-organismen en van moleculen tot hele ecosystemen. Welke impact hebben ecologische veranderingen op die organismen? Wat gebeurt er in het lichaam van een vis in een vervuilde rivier, of in een plant bij extreme droogte?

Ontdek dé antwoorden en ga de uitdaging aan met jouw kennis. Bijvoorbeeld als onderzoeker in het buitenland, natuurbeleidsmaker bij de provincie of wetenschapsjournalist.

Waarom deze studie?

  • Je gaat bezig met genetica, gezondheid, ecologie en evolutie, maar ook met opkomende vakgebieden zoals systeembiologie.
  • Wetenschappelijk uitgedacht, uitgevoerd in de natuur of in hightech laboratoria op de groene campus van Wageningen. 
  • Je bepaalt je eigen studiesamenstelling. Het onderzoek in? Je kennis over gezondheid overbrengen op jongeren? Ecosystemen in Zuid-Amerika weer tot leven brengen? Ga ervoor! 

Brochure

Vraag gratis de digitale brochure aan.

Is de Bacheloropleiding Biologie iets voor jou? Ontdek hieronder welke vakken je zoal krijgt. In het eerste deel van je studie leg je de basis, in het laatste deel specialiseer je je. De studie start in het Nederlands en schakelt geleidelijk over op het Engels.

Jaar 1

In het eerste jaar maak je kennis met alle richtingen van de biologie. Je krijgt bijvoorbeeld les over ecologie, cellen, dieren en genetica. Je krijgt ook basisvakken over wiskunde, natuurkunde en scheikunde. Ook leer je presenteren, onderzoek doen, samenwerken en wetenschappelijk schrijven.

Jaar 2

In je tweede studiejaar verken je nog meer vakgebieden binnen de biologie. Aan het eind van het jaar mag je je specialiseren. Je kiest jouw favorieten uit een lijst van verdiepende biologische vakken. Duik jij in de wereld van de cellen, wil je meer weten over planten, gezondheid of ecosystemen? Er is van alles mogelijk. Daarnaast leer je ook werken met DNA, RNA en eiwitten in het lab.

Jaar 3

Dit jaar volg je je laatste specialiserende vak. Daarna mag je vrije keuzevakken volgen. Deze mogen over biologie gaan, maar ook over hele andere onderwerpen zoals datawetenschap of educatie. Je kan vakken volgen in Wageningen, maar ook aan een andere universiteit in Nederland of zelfs in het buitenland. Ook doe je een eigen wetenschappelijk onderzoek van 4 maanden over een thema dat jij interessant vindt. Je maakt een onderzoeksplan, voert je onderzoek uit in het lab of buiten in de natuur, schrijft een wetenschappelijk verslag en presenteert je resultaten aan medestudenten.

Minor

Tijdens de vrije keuze ruimte in je derde jaar kun je je kennis met een minor nog verbreden of verdiepen. Een minor is een vast vakkenpakket over een bepaald thema. Je kunt kiezen uit bijna vijftig minors binnen WUR. Of je volgt een minor bij een andere universiteit in Nederland of daarbuiten.

Onderwijsvormen

De studie bestaat uit:
– Hoorcolleges: een docent vertelt klassikaal de lesstof;
– Werkcolleges en groepswerk: dan doe je een opdracht met een projectgroepje, met of zonder docent;
– Lab- en computerpractica: dan voer je samen of alleen experimenten uit in een laboratorium of via modellen, simulaties en analyses op een computer;
– Veldpractica/excursies: je leert alles over veldwerk en gaat zelf buiten aan de slag;
– Zelfstudie: zelfstudie zit in je rooster, maar je kunt het ook zelf inplannen buiten je rooster.

Studiebegeleiding

Bij WUR vinden we persoonlijke begeleiding en contact heel belangrijk. Daarom is het aantal begeleiders (docenten en studieadviseurs) dat jou helpt bij doorlopen van je studie een stuk groter dan bij andere universiteiten in Nederland. Zo maken we de kans dat je uitvalt tijdens je studie kleiner. Ook geeft die persoonlijke touch meer studieplezier. Dit bewijst dat we écht betrokken zijn bij je.

Vergelijk de opleiding

Nieuwsgierig naar hoe deze studie het doet vergeleken met vergelijkbare studies op andere universiteiten? Check de cijfers hier.

Na de bacheloropleiding Biologie doen veel studenten een master in Wageningen.

Wat kun je worden met Biologie?

Denk aan een baan als:

  • Onderzoeker bij een universiteit of een onderzoeksinstelling als het RIVM of het Nederlands Kanker Instituut.
  • Specialist of adviseur bij vraagstukken over biologie bij gemeentes of bedrijven.
  • Docent op een universiteit, hogeschool of middelbare school.
  • Projectleider of voorlichter bij organisaties zoals Stichting Noordzee of het Wereld Natuur Fonds.
  • Ondernemer op het gebied van biologie.
‘Door mijn brede interesses paste deze studie perfect bij mij. Daarnaast gaf de brede opzet van de bachelor mij de tijd om te bepalen welke richting ik op wilde gaan met mijn master. Uiteindelijk heb ik gekozen voor ecologie, en nu onderzoek ik het voedselweb van de Oostvaardersplassen.’ – Oud-biologiestudent Kerstin

Aansluitende masters Biologie

Veel studenten doen een master na hun bacheloropleiding. Hiermee krijg je nog meer kennis en vaardigheden mee. Deze masters sluiten mooi aan:

Een andere Wageningse masteropleiding kan ook. Je kiest dan in het derde jaar van je Bachelor vrije keuzevakken waarmee je makkelijk instroomt bij het masterprogramma van je voorkeur. Je studieadviseur helpt je bij het bepalen van deze route, zodat je zonder vertraging instroomt. Bij een andere universiteit of in het buitenland een master volgen is vaak ook mogelijk want je WUR Bachelordiploma wordt overal ter wereld erkend.

Meer weten?

Ga dan de diepte in op de WUR website en lees meer over Na je studie.

Enthousiast over deze studie? Kom dan bij WUR studeren. Het aantal plaatsen is onbeperkt (geen numerus fixus). Check aan de hand van deze toelatingsinfo voor de Bachelor Biologie of je je zo kunt inschrijven of dat je nog wat ‘huiswerk’ te doen hebt.

Toelating Bachelor Biologie

Je kunt je vandaag al inschrijven voor deze studie als je een vwo-diploma met de volgende profielen bezit.

  • Natuur en Techniek met Biologie
  • Natuur en Gezondheid met Natuurkunde

Een ander diploma?

Heb je niet de bovenstaande diploma’s? Geen paniek. Wat je achtergrond ook is, het is belangrijk dat je kunt aantonen dat je op vwo-niveau kennis hebt van de vakken Engels, Nederlands, Wiskunde A of B, Natuurkunde, Scheikunde en Biologie. Dat toon je aan met je vwo-diploma en eventueel aanvullende deelcertificaten. Op basis van je hbo-propedeuse of bachelor of een buitenlands diploma wordt nog wel eens een uitzondering gemaakt.

Meer weten?

Alle diepgaande info over deze toelatingseisen, vwo-deelcertificaten en routes lees je verder bij toelating en inschrijving.

Inschrijven

Ben jij zeker van deze studie? Inschrijven doe je in een paar stappen, bekijk ze hier!